Hirdetés

A közösségi oldalaknak továbbra is joguk van cenzúrázni



|

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága blokkolta a Texasban tavaly elfogadott törvényt, ami korlátozta volna a közösségi oldalak cenzúrára vonatkozó jogait.

Hirdetés

Meghozta a döntését az USA legfelsőbb bírósága a Computer & Communications Industry Association (CCIA) szervezet által benyújtott panaszt illetően, amely egy 2021-es texasi törvényre vonatkozott. Ez alapján a közösségi oldalak nem rendelkezhettek volna saját jogokkal a cenzúrára vonatkozóan, és a törvényben rögzített tevékenységek alapján kellett volna moderálni az oldalakat.

A jogszabályt korábban már blokkolta egy bíróság, viszont újból hatályba lépett idén május 11-én, a CCIA pedig arra törekedett, hogy a legfelsőbb bíróság döntésével véglegesen blokkolják a közösségi oldalak tevékenységét korlátozó törvényt.

Hirdetés

Az iparági csoportok szerint a jogszabály sértő a vállalatok szólásszabadságára, megkérdőjelezi a platformok szerkesztőinek mérlegelési jogát, illetve a cégek véleménye szerint a törvény alkotmányellenesen kormányzati beleszólást engedne a magánbeszédbe.

A HB20-nak nevezett törvényt Texas államban a republikánus törvényhozók fogadták el, vélhetően befolyásoló tényező volt annak idején, hogy republikánus pártot képviselő Donald Trumpot véglegesen felfüggesztette a Twitter. A törvény alapján tilos lenne a közösségimédia-oldalak szabad moderálása, illetve lehetőségük lenne a felhasználóknak, hogy pert indítsanak az oldalak ellen, ha úgy érzik, méltánytalanul kerültek moderálásra.

A legfelsőbb bíróság azonban egyetértett a CCIA benyújtott panaszával, a HB20 törvény blokkolásra került, a továbbiakban pedig mindegyik közösségi oldal a saját szabályai alapján moderálhat, ezzel továbbra is nagy vitát kavarva arról, mit is jelent a szólás szabadsága, a fake news és a gyűlöletbeszéd jól ismert súlyával fűszerezve.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.