A „mágia erejével” megy neki a Honor a konkurenciának



|

Az idei MWC legfontosabb új Honor mobilja a Magic5 Pro volt, amit gyártója a Samsung és Apple konkurens modelljei fölé pozícionál tudásban.

A mágia erejével csap oda ellenfeleinek a Honor - már ha bátorkodunk tükörfordítani a cég angol marketingüzenetét: Unleash the Power of Magic. Ennek keretében három mobiltelefont mutatott be februárban a vállalat, amelyből a legszerényebbet, a Magic5 Lite-ot már volt is szerencsénk tesztelni. A másik két modell esetében viszont nagyon sokat ígér a Honor: a Magic5 Prónál hihetetlenül jó kamerás képességeket, a Magic5-nél pedig majdnem mindent, amit a nagytesó tud, csak sokkal olcsóbban. No és még itt az összehajtható Magic Vs is, amit már novemberben is láthattunk képeken, most viszont kapott árat és hamarosan kapható is lesz.

Épül-szépül az ökoszisztéma, ami már teljesen független a Huawei-től
Épül-szépül az ökoszisztéma, ami már teljesen független a Huawei-től

Embercentrikus termékek

A technológia és az innováció fontos, a készülékek elengedhetetlenek mindenki életében, de ez mind csak másodlagos a Honor szerint, aki meghirdette az embercentrikus fejlesztést és termékeket. Tony Ran, a Honor európai divíziójának igazgatója szerint ez nagyjából annyit takar, hogy a Honor egy-egy új funkció fejlesztését attól teszi függővé, hogy az mennyire segíti az emberek mindennapjait kényelmesebbé, jobbá tenni. Ezt persze az előadáson minden fejlesztésre rá is húzták, legyen az a hosszú üzemidő, gyorstöltés, jó kamerák vagy éppen a kijelző.

Hirdetés

Noha üres marketingmaszlagnak tűnik mindez, azért van benne valami, ha megnézzük a Pro egyik erősségét, az akár 1800 nites csúcsfényerőre képes kijelzőt. A nagyfelbontású LTPO OLED kijelző többféle, TÜV-által hitelesített szemkímélő technológiát támogat, 2160 Hz-es PWM fényerőállításra képes, így kíméli a szemet, nem mellesleg pedig minden irányban lekerekített, az élek és sarkok helyett teljes mértékben waterfall-kialakítású.

A Honor csúcsmobilját természetesen a legújabb Snapdragon 8 Gen 2 hajtja, a 12 GB RAM mellett UFS 4.0-s tárhelyet kínál akár 512 GB kapacitással. Hogy ne csak a Samsung dicsekedhessen egyedi Snapdragon-tuningfunkciókkal, a Honor is megtámogatta az SoC-t GPU Turbo, OS Turbo X technológiákkal, ami az ígéretek szerint jobb teljesítményt és hatékonyabb energiagazdálkodást is hoz, mint amire alapértelmezetten a Snapdragon 8 Gen2 chip képes.

Tripla kamera, mind 50 MP-es és sok-sok szoftveres újítás is segíti őket
Tripla kamera, mind 50 MP-es és sok-sok szoftveres újítás is segíti őket

Az IP68-as készülékház hátlapja is mentes a határozott élektől, ráadásul ötféle színben is elérhető, így vagy üveg, vagy bőr hátlap közül választhatsz. A kameraszigetet a tavaly fotózott feketelyuk képe ihlette, így háromszög elrendezésben található a három kamera, amelyek mindegyike 50 MP-es szenzort kapott, a teljes rendszert pedig Falcon Camera Systemnek nevezte el a gyártó. A főkamera különlegessége a nagy szenzorméret (1/1.12), így az apertúra f/1.6-os, amit a Honor nem győzött hangsúlyozni a bemutató során. A periszkópos modul a főkamerához hasonlóan optikailag stabilizált, emellett 3,5×-es zoomra képes, az ultraszéles látószögű kamera viszont már nélkülözi a stabilizálást. A fotózást segíti még egy ToF szenzor és természetesen HDR10-ben is képes rögzíteni videókat a mobil.

Szép az üveg hátlap, de az ujjlenyomatokat nem egyszerű letörölni róla - a Magic5 Pro bőr hátlappal is elérhető lesz
Szép az üveg hátlap, de az ujjlenyomatokat nem egyszerű letörölni róla - a Magic5 Pro bőr hátlappal is elérhető lesz

Egy ToF szenzor a selfie kamera mellé is került az előlapra, így a fókuszálással minden bizonnyal nem lesz gondod. A kamerát nagyon komolyan vette a Honor, amiről árulkodik az is, hogy a legtöbb új funkciót itt jelentették be, legyen szó a jelenetfelismerő sorozatfotóról (AI Motion Sensing), vagy a teljes sötétben is értékelhető képet produkáló éjjeli módról. Hogy mennyire jól sikerült a mobil kamerája, arról a DXOMark pontszáma is sokat elmond: ez 152 pont lett, amivel jelenleg az első helyre került a Honor Magic5 Pro.

Az akkumulátor meglehetősen nagy kapacitású, 5100 mAh-s, amihez 66 Wattos gyorstöltés és 50 Wattos vezeték nélküli töltés tartozik. A mobilon Android 13 OS fut, a kezelőfelület pedig a legfrissebb MagicOS 7.1, de arról sajnos nincsen hírünk, hogy hány évig (és milyen rendszerességgel) támogatja majd a gyártó az új készüléket.

Legyen szó a teljesítményről, a fotós képességekről, vagy az üzemidőről és a töltésről, a Honor minden tekintetben igyekezett összehasonlítani új mobilját a Samsung Galaxy S23 Ultrával és az Apple iPhone 14 Pro Max-szal - azt ugye mondanunk sem kell, hogy a Honor Magic5 Pro mindenben jobb volt.

A készülék megjelenése április 6, hazánkba pedig május környékén érkezhet meg. Hivatalosan 1199 Euróba fog kerülni, ám hazai ára sajnos még nem ismert.

A Magic Vs-t már tavaly novemberben bemutatták - hazai forgalmazása még kérdéses
A Magic Vs-t már tavaly novemberben bemutatták - hazai forgalmazása még kérdéses

Kistestvér és hajtogatós Vs

A Honor nem csupán a Magic5 Próval készült az idei MWC kiállításra. A Magic5 Pro kistestvérét is elhozta, amely azonos SoC mellett kicsit szerényebb kijelzőt kapott, a tripla kamerarendszer sem olyan forradalmi, nincsen IP68-besorolás és noha a vezetékes töltés sebessége, illetve az akku kapacitása nem csökkent, sajnos a Wireless töltésről le kell mondanod. Mindez 300 Euró spórolást jelent, de egyelőre azt az információt kaptuk, hogy a Magic5 Magyarországon nem lesz kapható hivatalosan.

Nem biztos a hazai sorsa még a Magic Vs-nek sem, amely kihajtható kialakításával a Samsung Galaxy Fold4 direkt ellenfele. A Honornak itt sikerült egy teljesen szimmetrikus zsanérkialakítást beépítenie, így a telefon résmentesen záródik összehajtásnál. A nagy kapacitású, 5000 mAh-s (két részre bontott) akkumulátor ellenére a telefon vastagsága is egészen barátságos, 12,9 mm (A Fold4 összehajtva 15,8 mm). Hiába azonban a vonzó paraméterek, az 1600 Eurós csúcsmobil hazai megjelenése egyelőre nem megerősített.

Nagyobb akkukapacitás változatlan méretben - az ilyen fejlesztéseket szeretjük
Nagyobb akkukapacitás változatlan méretben - az ilyen fejlesztéseket szeretjük

Honor-morzsák első kézből

Alkalmunk nyílt személyesen is beszélgetni Tony Rannal, a Honor európai vezetőjével, és több kérdésünkre is választ kaptunk.

Az egyik ilyen a két termékbejelentés közé beékelődött igen érdekes és ígéretes fejlesztés. Ez nem más, mint a szilícium-karbon akkumulátortechnológia. Ennek lényege, hogy nem forradalmi, világmegváltó, hihetetlen ugrást ígér, hanem "mindössze" 12,8%-kal jobb energiasűrűséget. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a Magic5 Pro 5100 mAh-s akku helyére 5450 mAh-s kapacitású is beszerelhető azonos méret mellett. Tony Ran ugyanakkor kifejtette, hogy ez más iparági szereplőkkel közös fejlesztés, így egyelőre nem válaszolhat, hogy pontosan mikor is kerül konkrét termékbe az újfajta akkumulátor.

Tony Ran, a Honor európai divíziójának vezetője
Tony Ran, a Honor európai divíziójának vezetője

Szintén fontos információt kaptunk a szoftverfrissítésekről, amiben az utóbbi időben nem jeleskedett a Honor. A Magic5 Pro és Vs esetében 3 OS-frissítést és 5 évig biztonsági javításokat is fog kapni mindkét készülék, ám arra, hogy a korábbi modellek mikor frissülnek Android 13-ra és MagicOS 7.1-re, nem kaptunk választ.

A Magic Vs kapcsán a hajtogatható készülékekről is faggattuk Tony Rant, akinek határozott állítása, hogy a Dual-Flagship stratégia még legalább 2 évig folytatódik, vagyis a hagyományos okostelefonokat nem fogják teljesen felváltani a hajtogatható készülékek, de fontos szerepük lesz (és már van) a piacon. Ehhez kapcsolódik az az érdekesség is, hogy a Galaxy Fliphez hasonló készülék fejlesztése sem kizárható a Honor részéről (ezt úgy is lehet érteni, hogy már folynak a fejlesztések).

Ezek még a régi kiegészítők, de hamarosan teljesen újak érkezhetnek
Ezek még a régi kiegészítők, de hamarosan teljesen újak érkezhetnek

Végül a nem mobiltelefon fejlesztésekről kérdeztük Tony Rant, aki annyit árult el, hogy hamarosan hordható és audio eszközök érkezésére lehet számítani, ahol már végleg szakítanak a Huawei-től örökölt szoftveres háttérrel és teljesen saját fejlesztést láthatunk majd.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.