Hirdetés

A Meta tisztázta, hogy továbbra is kitart-e a metaverzum mellett



|

Mostanság mintha senkit sem izgatna a dollármilliókat felemésztő koncepció.

Hirdetés

A Facebook, az Instagram és a WhatsApp mögött álló Facebook Inc. 2021 óta Meta Platforms néven nyomul az üzleti életben, ezzel is hirdetve, hogy a vállalatot már csak a virtuális valóságra épülő metaverzum létrehozása érdekli. A projekt azonban eddig több milliárd dolláros veszteséget termelt, a központjául szolgáló Horizon Worlds platform pedig a jelentések szerint kong az ürességtől.

Habár a cégvezető Mark Zuckerberg korábban többször is elmondta, hogy hosszú távú építkezéssel számolnak, mostanság felvetődött a gyanú, hogy a Disney után szép csendben a Meta is lejjebb tekerheti a metaverzummal kapcsolatos terveit.

Ennek oka, hogy látványosan elillant a témát övező egykori felhajtás, egy ideje ugyanis már a ChatGPT-hez is a Midjourneyhez hasonló generatív MI-k kötik le a közvélemény, és persze a buzzwordökre ugró befektetők figyelmét is. A széljárás megfordulására maga Zuckerberg is reflektált, amikor nemrég egy blogposztban úgy fogalmazott, hogy a legnagyobb befektetésük a mesterséges intelligencia fejlesztése és az összes szolgáltatásukba történő beépítése.

Hirdetés

A vállalat nemrég egy metaverzumos sajtótájékoztatón igyekezett tisztázni a helyzetet, ahol a globális ügyekért felelős alelnök, Nick Clegg mondta el, hogy továbbra is kitartanak a metaverzum mellett. A Bloomberg beszámolója alapján a vezető egy avatar formájában közölte a szintén avatarként megjelent újságírókkal, hogy a Meta meggyőződése szerint "valami ehhez hasonló" lesz "az új számítástechnikai platform" szíve, de eltart még egy darabig, mire révbe ér a projekt.

Magyarán mintha a szokásosnál kisebb magabiztossággal is, de a vállalat lényegében a már sokszor hangoztatott álláspontját ismételte meg: igenis a metaverzum lesz A Következő Nagy Dolog, de még sokat kell várni rá. Hogy pontosan mennyit, arra továbbra is csak Zuckerberg egy korábbi nyilatkozatából következtethetünk, amelyben 2030-ra 1 milliárd metaverzumos felhasználót vizionált.

Könnyen lehet azonban, hogy a nehézségek tükrében az alapító-vezérigazgató is finomította az elvárásait, most ugyanis épp a költségcsökkentés köti le a cég erőfeszítéseit, melynek jegyében két nagy leépítési hullámban  az ősz óta több mint 20 ezer embert bocsátottak el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.