Hirdetés

A Microsoft 365-be is megérkezett, és helyetted dolgozik a mesterséges intelligencia|

A Microsoft azt ígéri, hogy a nagy nyelvi modellek segítségével jóval kevesebbet kell majd dolgoznunk.

Hirdetés

A Microsoft nagyon gyorsan reagált, miután a novemberben leleplezett ChatGPT chatbot berobbant a köztudatba, és 10 milliárd dollárral szállt be a GPT nagy nyelvi modellen (Large Language Model, LLM) alapuló szolgáltatás fejlesztőjébe, az OpenAI-ba.

A tetemes befektetés gyümölcseként a Bing keresőben egy ideje már az OpenAI legfejlettebb, akár fotók elemzésére is képes nyelvi modelljével beszélgethetünk, most pedig az előzetes ígéreteknek megfelelően a Microsoft 365 irodai szolgáltatáscsomagba is beköszönt a technológia.

Hirdetés

Az olyan érintett alkalmazásokban, mint a Microsoft Word, az Excel vagy a PowerPoint ez egy új funkció, a Copilot formájában ölt testet, amely lényegében egy mesterséges intelligenciát alkalmazó integrált asszisztenst takar. A kedves olvasó nincs vele egyedül, ha erről a rossz emlékű Clippy, vagyis Gem Géza jut eszébe, a redmondiak azonban ezúttal jóval többet ígérnek néhány zavaró szövegbuboréknál. A Microsoft megfogalmazása szerint ugyanis a Copilot egyenesen a töredékére csökkenti a klasszikus értelemben vett irodai munkát.

"A Word, az Excel, a PowerPoint, a Teams, és az Outlook használatakor az e-mailek, prezentációk és egyéb dokumentumok néhány kulcsszó megadásával, pillanatok alatt elkészíthetők, s ezekből villámgyorsan összefoglalók, kivonatok és emlékeztető jegyzetek is kérhetők. Írathatunk vele e-mailt, de akár összefoglalhat bonyolult levélfolyamokat is."

 - írja a Copilotról a Microsoft közleménye. A ChatGPT-hez és a Binghez hasonlóan a másodpilóta is egyfajta chatbotként működik, vagyis bármikor előhívhatjuk, és feladatokat adhatunk neki. A redmondiak szerint továbbá az új funkció a kifejezetten üzleti célú feladatokban is képes támogatást nyújtani, például egy frissített termékstratégia elmagyarázásával, vagy e-mailek és chatek alapján létrehozott állapotfrissítésekkel.  

A Copilot tényleges rajtja ugyanakkor még odébb van, a Microsoft ugyanis jelenleg csak egy szűk körben teszteli a Microsoft 365 új szupersegédjét, a nyilvános elérhetőség kapcsán pedig csupán annyi ígér, hogy hamarosan ennek is eljön az ideje.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.