Hirdetés

A Microsoft fejese már látja, hogyan lehetett volna sikeres a Windows Phone



|

Már évek óta halott, de még mindig téma a redmondiak mobilos próbálkozása.

Hirdetés

10 éve ilyenkor sokkal izgalmasabb volt a mobilos piac, hiszen akkoriban még nem csak az iOS és az Android rivalizálásáról szólt a történet: a BlackBerry a számos érdekes funkciót (például teljes gesztusvezérlést) tartogató BB10 operációs rendszerrel próbálkozott, míg a Nokiát felvásárló Microsoft a csempés kezelőfelületre épített Windows Phone-nal nyomult.

A kettő közül egyértelműen az utóbbi lett sikeresebb, ám még ez sem volt elég a hosszabb távú fennmaradáshoz, így a redmondiak 2016-ban szélnek eresztették a telefonos részlegüket, majd 2017-ben be is fejezték az akkor már Windows 10 Mobile néven futó rendszer aktív fejlesztését. A végsőkig kitartó felhasználók persze nem fogadták jól a döntést, most viszont némi elégtételt jelenthet nekik, hogy már a visszavonulást levezénylő Satya Nadella sem teljesen biztos a korábbi döntésében.

Hirdetés

A 2014 óta regnáló vezérigazgatónak ugyanis nemrég a Business Insidernek adott interjújában arra a kérdésre is felelnie kellett, van-e olyan stratégiai döntés, amit megbánt, a vezető pedig a beszántott mobilos üzletág témáját hozta fel. Nadella elmondta, hogy frissen kinevezett CEO-ként a telefonos piacról való kivonulás volt az egyik legnehezebb döntése, szerinte a PC-k, tabletek és telefonok összekötésével maradhattak volna a piacon.

Nadella tehát utólag is a Microsoft legnagyobb erősségére építene azzal, hogy a Windows révén szinte mindenhol jelen vannak, így létre lehetett volna hozni egy Apple-ökoszisztémához hasonló rendszert a különböző Windows-alapú eszközök között. Az igazság viszont az, hogy a redmondiak már akkor is próbálkoztak ezzel.

Akárhogy is legyen, nem valószínű, hogy mindezek után a Microsoftnak nagy tervei lennének a telefonos piaccal. A cég utolsó próbálkozása az androidos Surface Duo volt, amely 2021-ben kapta meg a második generációját, viszont azóta sincs arra utaló jel, hogy úton lenne a folytatás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.