Hirdetés

A Microsoft fénnyel működő számítógépe fricskát mutat a Moore törvénynek



|

A bináris tranzisztorokat jó ötletnek tűnik fotonokra és elektronokra cserélni, ha a végeredmény egy fénysebességgel működő szuperchip.

Hirdetés

A Microsoft az elmúlt években egy olyan analóg iteratív számítógép megvalósításán dolgozott, amelyben a klasszikus processzorok tranzisztorai helyett fotonok és elektronok végzik az adatok feldolgozását. A vállalat szerint a koncepció a jövő számítógépének alapja lehet - főleg most, hogy a fejlesztések felgyorsítása érdekében a Microsoft az AIM (analóg iteratív számítógép) technológiával felvértezett prototípusát a brit Barclays bankkal közösen teszteli tovább a bankközi tranzakciókhoz kapcsolódó háttérműveletek segítségével.

Hirdetés

Az AIM technológia a működési elvéből adódóan jóval nagyobb számítási kapacitásra képes, hiszen akár a teljes fényspektrum használható információk továbbítására és feldolgozására ahelyett, hogy mindent nullák és egyesek segítségével kellene leírni. Erre a hatalmas számítási kapacitásra pedig egyre több cégnek van szüksége, hiszen a mai világban nemcsak a feldolgozandó adatok mennyisége nő, hanem a belőlük létrehozható kombinációk száma is - utóbbi ráadásul exponenciálisan. Emiatt a cégek még akkor is szenvednek a hatékony információáramlás ás információfeldolgozás biztosításával, ha nem sajnálják a pénzt infrastruktúrára.

Az AIM működésének alapja egyébként nem bonyolult: a fotonok ugyan nem lépnek kölcsönhatásba egymással, ha viszont áthaladnak egy anyagon, akkor azon nyomot hagynak. A Microsoft mérnökei pedig megtalálták a módját annak, hogy ezt a változást nyomon kövessék, akár rétegeken keresztül is, és ezt egyszerű matematikai műveletekhez, mint például összeadás és szorzás, használják fel - lényegében ezzel helyettesítve a tranzisztorok funkcióját. A fény alapú technológia lineáris adatfeldolgozását az elektronikus komponensek nemlineáris működésével kiegészítve a mátrixokkal és vektorokkal kapcsolatos műveletek gyors és hatékony végrehajtása válik lehetővé.

Nem beszélve arról, hogy a végeredmény egy olyan megoldás, amelynél az egységnyi fejlesztési költségre jutó teljesítménynövekedés megtöri a csökkenő trendet, lényegben fricskát mutatva ezzel Moore törvényének.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.