Hirdetés

A Microsoft kifizeti a büntetést, ha az MI-asszisztense miatt perelnek be



|

Merész vállalást tettek a redmondiak a Copilot irodai segéd kapcsán.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia körüli felhajtást meglovagolandó a Microsoft még márciusban jelentette be a vadonatúj Copilot asszisztenst, amely a Microsoft 365 irodai szolgáltatáscsomagba és a Windows 11-be hozza el a generatív algoritmusok szerteágazó képességeit, az ígéret szerint jelentősen megkönnyítve az előfizetők munkáját.

A szolgáltatás ugyan továbbra is csak korlátozottan, mindössze néhány száz kiválasztott partner számára érhető el, a redmondiak azonban már készülnek a nagyobb offenzívára. Ennek jegyében jelentették most be, hogy anyagilag is készek megvédeni az ügyfeleket a Copilot használatából eredő jogi galibáktól.

Hirdetés

A rohamos sebességgel teret hódító MI körüli egyik legfontosabb dilemma jelenleg az, hogy az internetes tartalmak tömkelegén betanított generatív modellek vajon megsértik-e az eredeti kontent előállítóinak szerzői jogait. Amíg ez nincs egyértelműen tisztázva, addig kockázatot jelenthet a Copilothoz hasonló szolgáltatások üzleti célú felhasználása. Itt jön a képbe a Microsoft arra vonatkozó új ígérete, hogy a vállalat meg fogja téríteni az ilyen jogvitákból eredő esetleges anyagi károkat, ha azok a Copilot vagy az általa generált tartalmak használatával állnak összefüggésben.

Brad Smith, a cég vezető jogásza és alelnöke a redmondiak hivatalos blogján jelentette be, hogy kifizetik a bukott perekben kiszabott "bármilyen hátrányos ítélet" költségeit, valamint a peren kívüli egyezségek során meghatározott kártérítéseket is, amennyiben a pórul járt ügyfél használta a rendelkezésre álló szűrőket és védelmi mechanizmusokat. Az utóbbi kulcsfontosságú feltétel, és azt jelzi, hogy a vállalat nagyon bízik a szolgáltatásba épített biztosítékokban.

A Microsoft kritikus fontosságúnak nevezi, hogy az algoritmusok trenírozásához felhasznált tartalmak szerzői ne veszítsék el az irányítást a szellemi tulajdonjog felett, és hogy "egészséges megtérülést" érjenek el az alkotásaikkal. A cég ugyanakkor azt is biztosítani szeretné, hogy az MI-modellek képzéséhez szükséges kontent ne kerüljön egy, vagy néhány vállalat kezébe oly módon, hogy az elnyomja a versenyt és az innovációt.

Az anyagi károk megtérítésére vonatkozó vállalás azoknak az MI-vel kapcsolatos, ügyfelekre vonatkozó korábbi kötelezettségeknek a kiegészítése, amelyeket a redmondiak még júniusban fektettek le.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.