Hirdetés

A Microsoft kiszivárogtatta az eszközt, amivel aktiválhatók a Windows 11 rejtett funkciói



|

Komoly bakit követtek el a redmondiak, az internet pedig ismét résen volt.

Hirdetés

Egy normál felhasználóhoz csak azt követően jutnak el a Windows új funkciói, ha a Microsoft már több előnézeti csatornán is átszűrte őket, aki viszont türelmetlenebb, az részt vehet a Windows Insider programban, hogy már a nyilvános kiadás előtt rárepülhessen a tesztelés alatt álló változtatásokra.

Teljes hozzáférést azonban még az Insider-tagság sem ad, azt ugyanis a fejlesztők döntik el, hogy mely kísérleti funkciók kerülnek élesítésre az egyes felhasználóknál. Eddig legalábbis így volt, ám most egy baki révén kiszabadult a szellem a palackból.

Hirdetés

A Windows Central beszámolója szerint ugyanis egy "bug bash" bugvadászat keretében a Microsoft véletlenül megosztott egy linket a StagingTool nevű eszközhöz, amelyet a saját fejlesztői és a belsős tesztelői használnak a tesztelni kívánt funkciók aktiválására. Feedback Hubon közzétett linket ugyan viszonylag gyorsan törölték, de addigra természetesen mentésre került, így a StagingTool most szabadon kering az interneten.

Az eszköz egy parancssori felület, amelyben úgynevezett funkcióazonosítók segítségével engedélyezhetők és tilthatók le a Windows Insider Preview Buildekben rejtőző képességek. Az egyes funkciókhoz rendelt azonosítóknak nincs hivatalos listája, a GitHubon viszont rendszeresen megosztják őket a felhasználók, így némi keresgéléssel rájuk lehet bukkanni.

Forrás: Windows Central
Forrás: Windows Central

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vonatkozó azonosító birtokában egy Windows Insider-tag akár olyan funkciókat is aktiválhat, amelyeket egyébként még nem érhetne el. Erre szolgáló külsős szoftvereket ugyan már eddig is be lehetett szerezni (pl. ViveTool, Mach2), a StagingTool képében viszont a Microsoft "hivatalos" eszköze vált - akaratlanul - közkinccsé.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.