Hirdetés

A mobilfüggőség ellenszerén dolgozik az Apple

|

A Screen Time funkció új ötletein dolgozik az Apple: Tim Cook szeretné, ha az emberek nem lennének ennyire mobilfüggőek.

Hirdetés

Az elmúlt tíz év drámai mértékű változást hozott, elég ha csak arra gondolunk, hogy a városokban a gyalogosok többsége lefelé nézve, a mobilját bámulva sétál. Gyakran előfordul, hogy az étteremben, a családi vacsorán végül mindenki a mobil kijelzőjét nézegeti, a szülők pedig egyre nagyobb arányban bízzák a gyerekek nevelését táblagépekre azzal, hogy ezt, illetve ennek használatát választják a szórakozásuk, időtöltésük formájának. Az ABC News nemrég a képernyő előtt töltött időről készített egy műsort, amelyben Tim Cook is megszólalt

Hirdetés

Az Apple ügyvezetője azt mondta, hogy az Apple bár abból keres pénzt, hogy iPhone-okat ad el a családoknak, ő maga nem akarja, hogy túl sokat használják ezeket a készülékeket. 

Az Apple tavaly a Screen Time funkcióval igyekezett segíteni a szülőknek, gyerekeknek és mindenkinek a túlzott mobilhasználat leküzdésében. A funkció méri, hogy a felhasználó melyik appban mennyi időt tölt, és mennyi értesítést kap attól. A profilban korlátozható az egyes appokban töltött idő, egy titkos jelkóddal a szülők pedig jelentést kaphatnak a gyerekek használati szokásairól, valamint korlátokat állíthatnak be. 

Tim Cook szerint az Apple nem ugrik fejest a szülői felügyelet világába, ráadásul a gyerekneveléshez nincsenek univerzális szabványok, és a képernyőidőhöz sem. Az embereknek nem egyformák a nézeteik, amit az egyik szerint még szabad, a másik szerint már nem. Az Apple ezért csak azt teszi lehetővé, hogy ha a szülő indokoltnak látja, korlátozhassa az appok használatát a gyerek számára. Dolgoznak továbbá azon, hogy életkorbeli korlátozást és szülői jóváhagyást élesítsenek egyes appoknál. Sajnos azonban egységes, mindenkit kiszolgáló megoldások nincsenek, de Tim Cook állandóan kap visszajelzéseket a szülőktől, akiknek nagyszerű ötletei vannak, és ő maga biztos benne, hogy sok újdonsággal állnak még elő a témában. 

Tim Cook az interjú során bevallotta, hogy ő maga is arra eszmélt, hogy napi 200 alkalommal vette a kezébe az iPhone-ját. A felfedezés hatására ugyan nem használta kevesebbet az okostelefonját, de az appok értesítéseit elkezdte letiltani. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.