Hirdetés

A Motorola hajszál híján megvette a Huaweit



|

Teljesen más lenne ma a mobilpiac, ha az üzlet létrejön: 2003-ban mindkét fél elfogadta a 7,5 milliárd dolláros felvásárlást, ami végül egy hajszál híján valósult meg.

Hirdetés

A "mi lett volna, ha" jellegá töprengéseknek nincs sok gyakorlati jelentősége, de gondolatkísérlet szintjén érdemes eltűnődni az olyan eseteken, amikor csak hajszál híján történt valami úgy, ahogy ma ismerjük. A Motorola és a Huawei 2003-as flörtje ilyen, hiszen akkoriban az egyik cég még óriási névnek számított a mobilpiacon, míg a másik még alig jelent meg a köztudatban, mára azonban teljesen megfordult a helyzet - de mi lett volna, ha mégis aláírás kerül azokra a papírokra? Mindkét vállalat a szándéknyilatkozatokig jutott, amely alapján a Motorola 7,5 milliárd dollárért felvásárolta volna a Huaweit. A lenyűgöző történetet a The Financial Times hozta nyilvánosságra nemrég, és egy fotót is mellékelt, amin Mike Zafirovski, a Motorola akkori működési igazgatója, valamint Larry Cheng és Ren Zhengfei, a Huawei vezetője és alapítója láthatóak. 

Hirdetés

A terveket mindeddig teljes titokban tartották a közvélemény elől. Az is kiderült most azonban, hogy a Motorolát kizárólag a Huawei hálózati eszközei érdekelték. Ami azt illeti, a Huawei mobilos sikerének  akkor még semmi jele nem volt, sőt, a Motorola DROID is csak 6 évvel később érkezett, de még a RAZR kagylómobilra is várni kellett akkoriban. 

A Huaweit azonban már akkor egy lapon emlegették a minőséggel, miután Zafirovski beszélt az Emerson Electricnél dolgozó ismerőseivel. Zafirovski azt remélte, hogy az üzletnek hála az egekben szárnyal majd a Motorola. 

Végül a Motorola ügyvezetői székét nem Zafirosvki kapta meg, az üzletet pedig az utolsó pillanatban elkaszálták, mert az akkor még amerikai tulajdonos által működtetett cég nem volt hajlandó ekkora összeget adni egy még ismeretlen külföldi vállalatért. 

A Motorola végül több mint 130 millió RAZR-t adott el, majd segített az androidos őrület beindításában a 2009-es DROID-dal. 2011-ben végül 12,5 milliárd dollárért megvette a Google, majd három évvel később a Lenovonak passzolták tovább. A név mindenképpen jóval kevesebbet jelent a mai mobilpiacon, mint amit a 90-es években jelentett, közben viszont a kikosarazott Huawei tavaly 108,5 milliárd dolláros árbevételt szerzett, a világ második legnagyobb okostelefon-gyártójává és a legnagyobb hálózati eszközökkel foglalkozó beszállítójává vált.

A Motorola egyik ügyvezetője annyit még hozzátett a történethez: "Nem tudjuk, hogy a Huawei megmenthette-e volna a Motorolát vagy pedig a Motorola végül elpusztította volna a Huaweit."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.