Hirdetés

A nagy tech cégek vállalták, hogy óvatosabban állnak az MI fejlesztéséhez



|

Fontos egyezség született a mesterséges intelligencia jövője kapcsán.

Hirdetés

Miközben az Európai Unió már előrehaladott szakaszban jár a mesterséges intelligencia fejlesztését és bevetését megregulázó átfogó jogi szabályozás kialakításával, az Egyesült Államokban még nagyon messzinek tűnik egy ilyen elfogadása, így a Biden-adminisztráció kénytelen volt rögtönözni.

Ezt figyelembe véve jelentős sikernek mondható, hogy a Fehér Háznak sikerült tető alá hoznia egy megállapodást, melynek keretében az MI-piac legfontosabb szereplői önként vállalták, hogy a biztonságot szem előtt tartva bizonyos korlátozásoknak vetik alá magukat.

Hirdetés

A megállapodás addig lesz érvényben, amíg az USA nem fogad el egy szövetségi szintű szabályozást, az aláírói között pedig a Microsoftot, a Google-t, a Metát, az OpenAI-t, az Amazont, az Anthropicet és az Inflectiont találjuk. A felsorolt tech cégek a következő vállalásokat tették:

  • Hagyják, hogy független szakértők teszteljék a modelljeiket a "rossz viselkedés" szempontjából.
  • Vállalják, hogy befektetéseket eszközölnek a kiberbiztonságba.
  • Bátorítják a harmadik feleket a biztonsági rések feltárására.
  • Jelezni fogják az MI-vel kapcsolatos társadalmi kockázatokat, köztük az elfogultságokat és a nem megfelelő felhasználást.
  • Nagy hangsúlyt fektetnek a mesterséges intelligencia társadalmi kockázatainak kutatására.
  • A bizalmi és biztonsági információkat osztanak meg más vállalatokkal és a kormánnyal.
  • Vízjelekkel látják el a hangos és képi tartalmakat, amelyekkel egyértelművé tehető, hogy azok mesterséges intelligencia által kerültek létrehozásra.
  • A legmodernebb mesterséges intelligencia-rendszereket, az úgynevezett határmodellek fogják bevetni a társadalom legnagyobb problémáinak megoldására.

A Fehér Ház közleményben méltatta a megállapodást, amely szerint a fenti pontok biztosítják a társadalom és az egyének biztonságát, valamint megteremtik a mesterséges intelligencia iránti bizalmat. Ami pedig a folytatást illeti, a 2024-es újraválasztási kampányra készülő Joe Biden kormánya egy MI-vonatkozású elnöki rendeletet is előkészítés alatt tart, míg hosszabb távon továbbra is egy kétpárti összefogással létrejövő szabályozás elfogadása a cél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.