Hirdetés

A NASA megmutatta, mit hozott vissza a Bennu aszteroidáról



|

Hónapokig nem sikerült kinyitni az OSIRIS-REx szonda tárolóját, most viszont az egész világ láthatja az űrből jött szállítmányt.

Hirdetés

Nemrég mi is hírt adtunk róla, hogy a NASA-nak alaposan meggyűlt a baja a szeptemberben földet ért OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, and Security - Regolith Explorer) szondával, amely a Bennu aszteroidáról hozott vissza kőzetmintákat. A szerkezet nagy biztonságú tárolóján (TAGSAM) ugyanis két csavar is beszorult, melyek feloldásához teljesen új szerszámokat kellett tervezni, ez pedig hónapokat vett igénybe.

A NASA mérnökei azonban végül megtalálták a módját, hogy a minták földi anyagokkal való beszennyezése nélkül távolítsák el a ragaszkodó rögzítőelemeket, a kinyitás pedig sikerrel zárult, így most mi is vethetünk egy pillantást a raktér tartalmára.

Hirdetés

Az űrhivatal az X felületén közölte, hogy január 10-én sikerült kinyitniuk a TAGSAM-et, a fedél nélküli tárolóról pedig egy nagy felbontású fotót is készítettek, amelyen még az aszteroidán zsákmányolt legapróbb porszemek is látszanak. A mintákat egy rendkívül összetett és kockázatos leszállással sikerült begyűjteni, melynek során a szonda csak érintette a Bennut borító puha kőzetréteget, mintegy kihalászva az értékes rakományt.

Ha szeretnétek megszámolni, hogy pontosan hány kavicsot hozott haza a 2016-ban útnak indított szerkezet, ezen a közvetlen linken találjátok az eredeti, 11648 x 8736 pixeles felvételt. A NASA leírása alapján az odabent talált anyag súlyát még nem mérték le, de a legnagyobb kőzetek is csupán 1 cm-es nagyságúak.

Ez viszont messze nem minden, mivel az OSIRIS-REx egy másik szekciójából korábban 70,3 grammnyi kőzetmintát sikerült kinyerni, amivel az űrhivatal már a TAGSAM felnyitása előtt is túlszárnyalta az eredetileg kitűzött 60 grammos célját. A továbbiakban az új mintákat pontosan lemérik, becsomagolják és a Johnson Űrközpont asztromateriális gyűjteményében fogják tárolni, később pedig egy részletes katalógust is elérhetővé tesznek róluk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.