Hirdetés

A NASA szerint ilyenek az űrköd hangjai



|

Az űrügynökség szonifikációs projektjében hangokká konvertálják át a világűrről készült felvételeket.

Hirdetés

A NASA szonifikációk nevű projektje új egy módszerrel teszi lehetővé, hogy a világűrről készült gyönyörű képeket a látásunk helyett a hallásunkkal próbáljunk felfogni. A három új látványos mélyűri jelenségről készített szonifikációk lényege, hogy a NASA teleszkópjai által készített képek vizuális információit átfordítsák hangokká.

Az új szonifikációk egy híres ködről, egy távoli galaxisról és egy halott csillagról készültek, amihez a NASA Chandra röntgenobszervatóriumának, valamint a James Webb űrteleszkópnak és a Hubble űrteleszkópnak az adatait használták fel. A korábbi kihangosítások között szerepeltek egy fekete lyuk és egy kölcsönhatásban lévő galaxispár hangjai is.

Kimberly Arcand, a Chandra vizualizációs technológiai kutatója, a projekt vezetője ezt nyilatkozta a most publikált munkálról:

"Nagyon izgatottak vagyunk, hogy a NASA-val együttműködve segíthetünk elmesélni a NASA szonifikációs projektjének történetét… Csodálatos látni, hogy ez a projekt hogyan nőtt és hogyan jutott el ennyi emberhez."

Hirdetés

IC 443 / Medúza-köd (kompozit)

Ez a szonifikáció a híres Medúza-ködöt, más néven IC 443-at mutatja. A hangok fentről lefelé indulnak. Az élénkebb fényeket nagyobb hangerejű lejátszás, a vöröses színeket mélyebb hangok, míg a kéket és színárnyalatait magasabb fekvésű hangok jelzik a felvételen. A háttérben felhangzó vízcseppek hangjai a köd képén látható sok háttércsillagot jelképezik.

M74 / Fantom-galaxis (kompozit)

A szonifikáció a Messier 74 nevű galaxisról készült, amely a mi Tejútrendszerünkhöz hasonlóan egy spirálgalaxis. Ez a szonifikáció óraműszerű mozgással forog. A középponttól távolabbi objektumok mélyebb hangúak, a középponthoz közelebb lévő objektumok pedig magasabb hangúak. A kép különböző távcsövek adatait kombinálja, így a James Webb által rögzített legfényesebb csillagokat ütős hangszerekkel ábrázolják, míg a Hubble adatait szintetizátorhangokkal.

MSH 15-52 / PSR B1509-58 (kompozit)

Végül ez az MSH 15-52 nevű objektumot mutatja be, amely egy halott csillag temetője. A csillag a Földről látható szupernóvában robbant fel körülbelül 1700 évvel ezelőtt, és ez a robbanás egy lökéshullámot indított el, amely a csillag maradványaiból a töltött részecskéket fújta ki. A hangosítás a kép alján kezdődik, ahol ez a töltött részecskékből álló felhő felfelé halad a halott csillag magjából érkező fény felé.

A NASA egy új dokumentumfilmet is készített a szonifikációkról, amely bemutatja az azokat készítő csapatot és az azokat hallgató embereket, köztük a vakokat és gyengénlátókat, akik most új módon fedezhetik fel az űrfelvételek tudományát és szépségét. A félórás dokumentumfilm címe Listen to the Universe, és ingyenesen megtekinthető a NASA honlapján.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.