Hirdetés

A National Geographic is elismerte az ötödik óceán létezését



|

Már a nagy múltú szervezet is osztja a tudományos vélekedést, hogy valójában nem 4 óceán van a Földön.

Hirdetés

A világszerte leginkább a magazinról és a tv-csatornáról ismert National Geographic teljes neve valójában National Geographic Society. Ez egy 1888-ban alapított amerikai tudós társaság, mely non-profit alapon dolgozik a tudomány és az oktatás fejlődéséért.

A társaság tevékenységi körébe tartozik többek közt a térképkiadás is, ezért fontos esemény, hogy az óceánok világnapja alkalmából hivatalosan is elismerték egy ötödik óceán létezését.

A Déli-óceán meghatározása nem új keletű, tudományos berkekben a 60. déli szélességi kör és az Antarktisz közötti víztömeget jelölik vele. A Déli-óceánt tehát egyedülálló módon nem kontinensek határolják, hanem a Déli-sarkot öleli körül, ám sajátos áramlatai miatt vize csak csekély mértékben keveredik a környező 3 óceán vizével.

Hirdetés

A Magyar Földrajzi Társaság ugyan nem különbözteti meg, de a Nemzetközi Hidrográfiai Társaság már 2000-ben elkülönítette.

Forrás: National Geographic

Most pedig már a National Geopgraphic Society is követi a példájukat, melynek jelentőségét tovább növeli a szervezet popkulturális beágyazottsága, hiszen a társaság hivatalos jóváhagyásával széles körben is ismertté válhat a Déli-óceán létezése.

"Aki már járt ott, nehezen tudja elmagyarázni, mi olyan lenyűgöző benne, de mindannyian egyetértenek abban, hogy a gleccserek kékebbek, a levegő hidegebb, a hegyek félelmetesebbek és a tájak is magával ragadóbbak, mint bárhol másutt, ahová csak eljuthatunk."

- jellemezte a Déli-óceánt Seth Sykora-Bodie, az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Adminisztráció Igazgatási ​​Hivatalának tengerbiológusa a National Geographic magazinnak. 

Nekünk, magyaroknak egyébként "hivatalosan" csak 3 óceán (Atlanti, Csendes, Indiai) létezik, hiszen az angolul Arctic Oceannek hívott víztömeget a hazai térképészet hagyományosan Jeges-tengerként jelöli, habár a köznyelvben már kezd elterjedi az Északi-sarki-óceán elnevezés is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.