Hirdetés

A Nokia nagyon szeretné, hogy elhiggyük, új készülékeit imádni fogjuk



|

A Nokia az érzéseidre próbál hatni és bebizonyítani, hogy ha az új modellek közül választasz, azt szeretni fogod, megbízol benne és hosszú évekig ragaszkodsz is hozzá. Ehhez lesz néhány szava a konkurenciának.

Hirdetés

A Nokia név sokáig egyet jelentett a mobiltelefonnal, sőt, a legjobb, legmegbízhatóbb mobilmárkának számított, majd jöttek az okostelefonos nehéz évek, míg végül a brand a HMD Global kezében kötött ki. A csúcskategória meghódításában kevésbé volt sikeres a cég, ám az alsó- és középkategóriában szép számokat hozott egyszerű és Android One-os modelljeivel. Az új széria is ebben az irányban halad tovább, de sajnos a jól átlátható elnevezési sémát kukázta a cég.

Hirdetés
 

Love it. Trust it. Keep it!

Menetrend szerint eljött az ideje a Nokia készülékfrissítésének is, amit a mai nappal be is jelentett a cég. Összesen 6 új modell mutatkozott be, amelyek több meglepő fordulatot is tartogatnak. kezdetnek azt, hogy

a bejáratott elnevezési sémát kukázta a cég.

Nincsen többé 5.3, 7.2 és egyéb számozás, mondván néhány kategória lemaradt a többihez képest. Ehelyett C-, G- és X-széria lesz mostantól a HMD Global kínálatában, ezeken belül pedig indulásként 2-2 modell kategóriánként.

Mielőtt rátérnénk a hardverek boncolgatására és az újdonságokra, érdemes az új jelmondatra is vetni egy pillantást: Love it. Trust it. Keep it. Vagyis az érzelmeidre is szükség lesz, hogy megkedveld az új készülékeket, nem szabad pusztán csak a hardvert és az árakat figyelned. A bizalom és a tartósság eddig sem álltak távol az androidos Nokia telefonoktól, hiszen ezek a készülékek nagyon pontosan és kiszámíthatóan kapták az OS-frissítéseket, méghozzá minimum 2 éven keresztül. Ez most sem változik, pontosabban rosszabb nem lesz, csak jobb.

Nokia X - a közepes csúcs

Ugyan csúcsnak tűnik, sokkal inkább középkategóriásként kezelendő az X20 és X10 modellpáros, amelyek a Snapdragon 480 5G SoC-re épülnek. A nagyobb modell 64 MP-s főkamerával, a kisebb pedig 48 MP-s főkamerával szerelt, hardverkiépítésüket és külső megjelenésüket tekintve pedig leginkább a 70-80 ezer forintos konkurensekkel szállhatnának harcba. A jelentősen magasabb árat (ennyiért már Xiaomi Mi 10T 5G-t is kapsz Snapdragon 865-tel és 144 Hz-es kijelzővel) azzal igyekszik magyarázni a Nokia, hogy egyrészt a szerényebb chippel simán összejön a 2-napos üzemidő, másrészt a cég garantálja a 3 éves, kiterjesztett OS-frissítést. Ez Android főverzióra értendő, vagyis a mostani Android 11-et 14-es verzióig lehet majd frissíteni. Az X-es modellek többi paramétere átlagos, FHD+ kijelző 60 Hz-es frissítéssel, valamint 4 és 6 GB RAM és 128 GB tárhely. Az áraik pedig hiába magasak,

töltő és füles már az új Nokia X telefonokhoz sem jár.

Nokia G - a szoftverre figyelj

Egy lépcsővel lejjebb, 50 és 70 ezer forint magasságában érkezik a két G-szériás modell. Ezek már MediaTek G25 és G35 SoC-kre épülnek, nincsen 5G, a kisebbik modellben pedig már csak 3 GB RAM és 32 GB tárhely van.

Ennél is furcsább, hogy a kijelző hiába 6,5 colos, csak HD+ felbontást kapunk, a Wi-Fi 5 mellett nincsen gyorstöltés (5V2A szimpla töltés csupán) és a 200 grammos tömeg is egészen sok. Van viszont mindkettőhöz töltőadapter, nem hiányzik az ujjlenyomat-olvasó és az 5000 mAh-s akkuval a 3 napos üzemidő is elérhető. A támogatás Android főverzióban 2 év, biztonsági frissítésekben 3 év.

 

Nokia C - ismerkedés az okostelefonokkal

A sor végén a C10 és C20 modellek állnak, amelyek aztán már tényleg nagyon szerény hardveres képességekkel rendelkeznek: Unisoc SC7331a/SC9863a négy/nyolcmagos SoC-k, 1/2 GB RAM, mUSB port, 5 MPixeles szimpla kamera. Az Android Go itt is megkapja a 2-éves támogatást, de ez már abszolút a belépőszintnek számít, ahol azért már egy átlagos felhasználó is mindennapos kompromisszumokkal találkozna. A C-széria ár/érték arányáról sokat nem is tudunk mondani, ugyanis hazánkban nem kerülnek forgalomba.

 

Elég ennyi muníció?

A Nokia tehát 4 új telefont hoz be hazánkba a következő 2 hónap folyamán 55 és 140 ezer forint között. Ez a népszerű középkategória, ahol a kínai márkák nem győznek egymásra licitálni vonzó hardveres és szoftveres funkciókkal, sőt, már 2020-as csúcskomponensek is megjelentek az alig 100 ezer forint feletti készülékekben. A Samsung is kiemelten kezeli a szegmenst, az A-szériával különösen a szolgáltatóknál sikeres.

Még ha a Nokia X20-at nézzük is, a hardveres specifikációk akkor is elmaradnak a konkurenciától: a 480-as SoC nem mérhető össze egy 865-ös Snapdragonnal, a kijelző csak 60 Hz-es, a 128 GB tárhely szűkös, a kameraszekció csupán átlagos, a gyorstöltés csak közepes tempóra képes, nincs Wi-Fi 6 és különösebben egyedi újdonság sincsen. A többi új modell is erősen túlárazottnak érződik (ez persze változhat még a megjelenésig), bár azt mindenképpen hozzá kell tennünk, hogy szoftveresen valóban vonzó a hosszú támogatás és a letisztult, stock-szerű Android kezelőfelület.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.