Hirdetés

A Paint és más Windows alkalmazások is MI-funkciókat kaphatnak



|

Izgalmas fejlesztéseken dolgozik a Microsoft, a következő Windows-kiadás pedig nyakig beleállhat az MI-lázba.

Hirdetés

A tech iparban talán senki sem habarodott úgy bele a mesterséges intelligenciába, mint a Microsoft, akik az első körben a Bing keresőt turbózták fel az OpenAI technológiájára épülő Bing Chatbottal és a Bing képgenerátorral, ősszel pedig egy vadonatúj, sokoldalú MI-asszisztenst is piacra dobnak a Windows 11-be és a Microsoft 365 irodai csomagba beépülő Copilot képében.

Nyilván senki sem gondolta, hogy a redmondiak itt behúzzák a féket, egy friss jelentés pedig most arról árulkodik, hogy a továbbiakban több gyári Windows alkalmazás is mesterséges intelligencián alapuló funkciókkal gazdagodhat.

Hirdetés

A beszámoló a Windows Centraltól származik, melynek szerzője, Zac Bowden saját forrásból gyűjtötte be az értesüléseit. Az újságíró szerint a Microsoft azzal kísérletezik, hogy a Fotók, a Képmetsző, a Kamera és a Paint alkalmazásokat is MI-képességekkel ruházza fel. A cikk alapján a következő funkciókra számíthatunk:

  • Fotók: az MI segítségével az app felismerhetné az alakokat és objektumokat a fotókon, lehetővé téve az elemek gyors kivágását és áthelyezését. A megoldás jól ismerős az iOS-ről és az Androidról.
  • Képmetsző és Kamera: A Microsoft itt az ún. Object Character Recognition (OCR) eljárás implementálásával érné el, hogy az alkalmazás felismerje a képernyőfotókon található szövegeket, így azokat könnyedén a vágólapra másolhatnánk. Ugyanez a trükk érkezhet a Kamera appba is.
  • Paint: Mind közül a legizgalmasabb felvetés, hogy az ősrégi rajzolószoftver is a Binghez hasonló képgenerálási funkciókkal gazdagodhat, így szöveges utasítások alapján formálhatjuk majd a munkadarabokat. A megoldás ugyancsak az OpenAI-tól származó DALL-E képalkotón alapulhat.

Bowden szerint az új MI-képességek egy részéhez dedikált hardver, azaz NPU (Neural Processing Unit) vagy VPU (Vision Processing Unit) modulokkal felszerelt processzorok kellenek majd, így sok felhasználó kimaradhat a fejlesztésekből. A funkciókkal kapcsolatos munka ugyanakkor még nagyon korai, kísérleti fázisban tart, tehát minden képlékeny.

A cikk emellett megismételte az újságíró tavaly nyári jóslatát, mely szerint a Microsoft már 2024-ben ki fogja adni a Windows következő generációját, amit most azzal toldott meg, hogy ez még a Windows 11-nél is mélyebben épít majd a mesterséges intelligenciára.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.