Hirdetés

A PlayStation-eladások felpörgésével a Sony lett az AMD legnagyobb ügyfele



|

A chipgyártó tavalyi bevételének akár 20 százaléka is érkezhetett a japán óriástól.

Hirdetés

A tavalyi annak ellenére nagyon erős éve volt az AMD-nek, hogy a GPU-eladások zuhanórepülésbe kezdtek a koronavírus-világjárvány idején tapasztalt óriási felfutást követően - írja a TechSpot.

A lap információi szerint azonban a hasonlóan erősen teljesítő Sony jelentős mértékben járult hozzá az AMD szép eredményeihez. A chipgyártó 2022 utolsó negyedévét elemző jelentésében ugyanis egy meg nem nevezett ügyfelet említ, amelytől tavalyi bevételeinek legalább a hatoda érkezett. Egy, a félvezető-ipar teljesítményének elemzésével foglalkozó szakértő ebből arra következtet, hogy a Sony-ról van szó, amely hasonló eredményekkel zárta az elmúlt üzleti negyedévet. Az AMD szállítja ugyanis a chipeket a PlayStation 5-höz (igaz, az Xbox Series gépekhez is).

Hirdetés

A tavaly december 31-én lezárult Q3 az eddigi legjobb három hónap volt a PS5 történetében: összesen 7,1 millió darabot értékesítettek a Sony konzoljából. A cég a márciustól decemberig tartó időszakban 12, 8 millió PS5-ön adott túl, ezzel a teljes eddigi eladási mutató már eléri a 38 millió darabot. A Sony arra számít, hogy március 31. előtt további 6,2 millió PS5 talál majd gazdára.

Az említett szakember, Sravan Kundojjala szerint a Sony az AMD 2022-es nettó árbevételének legalább 16 százalékáért felelős, ez azonban a 20 százalékot is elérheti, ha nem számítjuk bele a statisztikába az AMD Xilinx eredményeit. Ezzel a Sony vált az AMD legnagyobb ügyfelévé, a chipgyártó pedig elismerte, hogy a japán nagyvállalat kiesése érzékenyen érintené az üzleti eredményeit.

Kundojjala arra is rámutatott, hogy a Sony jelenleg 60 százalékkal több PS5-öt szállít le, mint amennyit a Microsoft értékesít az Xboxokból, igaz, ez csak becslés, mivel a redmondiak már egy ideje nem teszik közzé az Xbox eladási számait.

Lisa Su, az AMD vezérigazgatója egy részvényesekkel folytatott egyeztetés során egyébként elmondta, arra számít, hogy a játékipari bevételek csökkenni fognak az idei év végére. Ez arra utal, hogy az AMD várakozásai szerint a konzolok iránti kereslet 2023-ban tetőzik majd, illetve hogy az eladások meghaladták a cég 2022-es előrejelzéseit.

Feltehetően a konzolos eladások eredménye, hogy az AMD csupán 11 százalékkal maradt el az Nvidiától, noha utóbbi cég jóval nagyobb bevételt realizált az elmúlt évben és jóval több, videojátékok futtatására alkalmas grafikuskártyát értékesített. Ebben az is segítette az Nvidiát, hogy az egyik GPU-juk a rendkívül népszerű Nintendo Switch-ben dolgozik, amelynek összesített eladásai az elmúlt negyedévben elérték a 122 millió darabot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.