Hirdetés

A Qualcomm volt a harmadik negyedév királya



|

Az SoC-k piacán az Apple megoldásai követték a Qualcomm chipjeit.

Hirdetés

A Qualcomm számára nem volt könnyű év a 2017-es, elvégre az Apple sok borsot tört a cég orra alá - ez persze fordítva is igaz volt. Jó eséllyel a Qualcomm helyét idén a MediaTek veszi át az Apple partnereként, de az igazgatótanács számára probléma, hogy a Broadcom továbbra is fel akarja vásárolni a vállalatot. 

Hirdetés

A negatív hírek ellenére a Qualcomm azonban továbbra is uralja a mobilos piacot. 2017 harmadik negyedévében az SoC-k piacának 42 százaléka volt a Qualcomm kezében, legalábbis ha a chipek után befolyt árbevételt nézzük. Tavaly ez az arány 41 százalék volt. 

Az Apple az A szériás lapkáival a második helyen áll, 20 százalékos részesedéssel (tavaly 21 százalék volt). A MediaTeknek 14, a Samsungnak 11, a Huaweinek 8 százaléka van. Az utóbbi két cég egy év alatt 38 és 33 százalékkal növelte a részesedését. 

Érdekesség és egyben a Qualcomm számára aggasztó, hogy a 400 dollár fölötti eszközök piacán a cég részesedése igazából csökkent. A Counterpoint Research elemzői szerint a gyártók a csúcskészülékeikben előszeretettel használják a saját lapkáikat. Az Apple az A szériás, a Samsung az Exynos, a Huawei a Kirin lapkakészletekre alapoz például. Mindez kedvezőtlen hatással volt az olyan cégekre, mint a MediaTek, a Marvell vagy a Broadcom. 

A harmadik negyedév SoC-k utáni árbevétele mindenesetre 8 milliárd dollár volt, ami éves szinten 19 százalékos emelkedést jelent. A szektorban immáron nem a magok számával próbálnak versenyezni, hanem az újabb és újabb társprocesszorok extra funkcióival. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.