Hirdetés

A Razer már nem állítja, hogy orvosi védelmet nyújt a gamer arcmaszkja



|

A Razer Zephyrről korábban magabiztosan állították, hogy megfelelne az N95-ös besorolásnak, most pont az ellenkezője szerepel a maszk weboldalán.

Hirdetés

2021 első napjaiban, mikor a Razer először leleplezte az akkor Project Hazel, ma már Zephyr névre hallgató termékét, azt reméltük, mire megjelenik, a mindennapos maszkhasználat csak rossz emlék lesz. Nos, az akár a beszélgetést megkönnyíteni is képes arctakarók azóta piacre kerültek, és még mindig nem haszontalanok, de az eredeti ígéretét úgy tűnik, nem tudja betartani vele kapcsolatban a gyártó.

Hirdetés

Az eredeti bejelentéskor a Razer több helyen úgy hivatkozott a Zephyrre, mint egy, az N95-ös besorolásnak megfelelő maszk, ami így személyi védőeszköznek is számított volna. Emellett a gyártó weboldalán az állt korábban a maszkkal kapcsolatban, hogy az orvosi védőfelszerelésekkel "megegyező funkciókkal bír és megfelelő védelmet ad" annak a ténynek köszönhetően, hogy a szűrői a baktériumok 99 százaléka esetében megakadályozzák, hogy belélegezzük őket.

Erről viszont azóta sem sikerült semmilyen hivatalos minősítést szerezniük, így biztonságot ígérő állítások helyet a Razer Zephyr adatlapján is különböző figyelmeztetések vették át.

A weboldal most már külön felhívja rá a figyelmet (igaz, először egy apróbetűs részben), hogy

"A Razer Zephyr nem hitelesített N95-ös maszk, orvosi eszköz, légzőékszülék, sebészi maszk, vagy személyi védőeszköz, és nem orvosi vagy kórházi helyzetekben történő használatra szánták."

Majd ugyanez a szöveg áll válaszként arra a kérdésre is, hogy a Zephyr képes-e megvédeni használóját a Covid19-től, ami az eredeti ígéretnél sokkal szerényebb vállalás. A Razer egyébként nemrég egy blogposztot is közzétett a Zephyr mögött álló tudományos munkáról, amiben kiemelték, hogy több kormányügynökséggel is egyeztettek, illetve, hogy laboratóriumi tesztek igazolják, hogy a szűrőik tényleg képesek legalább 95 százalékos hatékonysággal a baktériumok kiszűrésére.

Így tehát úgy tűnik, a Razer tényleg hisz benne, hogy a maszkja hatékony védelmet képes nyújtani, ám mivel egy hivatalos szerv sem igazolta vissza feléjük, hogy tényleg megfelelnek a védőfelszerelésekkel szemben támasztott elvárásoknak, nem hirdethetik tényszerűen, hogy a Zephyr van olyan jó, mint egy orvosi maszk.

Frissítés (2022. 01. 11. 13:33):

A cikkünk megjelenését követően felvette velünk a kapcsolatot a Razert a régiónkban képviselő kommunikációs ügynökség, és a gyártó részéről az alábbi  közleményt juttatták el. Eszerint nem a szabályozó testületek szólították fel őket a Zephyr leírásának frissítésére, hanem maguktól alakították át az esetlegesen félreérthető szövegrészeket.

"A Razer szeretné tisztázni, hogy ugyan a Razer Zephyr hordható légtisztítóban található szűrők vizsgálatok során 95%-os részecskeszűrésre és 99%-os baktériumszűrésre alkalmasnak bizonyultak, a weboldalunkon található kijelentéseknek és a termék dokumentációjának megfelelően a hordható eszköz nem orvosi eszköz, ahogy N95-ös maszkként sem kapott hitelesítést.

Annak érdekében, hogy elkerüljünk bármilyen félreértést, eltávolítunk minden utalást az »N95-ös szintű szűrőkre« a marketinganyagainkból. Emellett hamarosan felvesszük a kapcsolatot eddigi vásárlóinkkal is, hogy ezt tisztázzuk. Azokat a vásárlókat, akiknek további kérdésük van a Razer Zephyr hordható légtisztítóról, azt javasoljuk, keressék fel az ügyfélszolgálatunkat a https://support.razer.com/ címen.

A Razerhez nem érkezett semmilyen kommunikáció a témával kapcsolatban külső ügynökségektől. A termékleírások változtatásai azt hivatottak biztosítani, hogy semmilyen félreértés nem alakul ki a vásárlóinkkal a maszk egészének hitelesítésével kapcsolatban."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.