Hirdetés

Iszonyú pontos lézerfegyvert vet be a brit hadsereg



|

A DragonFire akár 1 km-ről is képes pontosan eltalálni egy apró pénzérmét.

Hirdetés

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma a közelmúltban tesztelt le egy új, lézerrel működő lőfegyvert. A DragonFire, vagyis SárkányTűz névre keresztelt eszköz a hadsereg a projekten dolgozó munkatársai szerint jól teljesített az első hivatalos teszt alkalmával.

Bár a minisztérium közlése szerint a precíziós fegyver egy kilométeres távolságból képes akár egy 23 milliméter átmérőjű pénzérmét is pontosan eltalálni, most egy ennél lényegesen nagyobb tárgy telibetrafálásával kellett bizonyítania alkalmasságát a hadászati küldetésekben. A szerkezetnek a próba keretében egy drónt kellett hatástalanítania, amit sikerrel abszolvált.

Ezzel az akcióval a DragonFire bizonyította alkalmasságát a hadászati küldetésekben. A hadsereg szóvivője szerint az eszköznek nemcsak ők, hanem a haditengerészet is hasznát fogja venni.

A kísérletre a skóciai Hebridáknál került sor. A teszt során bebizonyosodott, hogy a DragonFire képes lesz hadászati műveleteket végrehajtani a várakozásoknak megfelelően, főként a légvédelmi feladatok végrehajtásában számíthatnak rá a hadseregnél.

Hirdetés

Ez azért is örvendetes hír, mert korábban attól tartottak, hogy kockázatos a lézerrel működő lőfegyver alkalmazása. Természetesen egy esetleges probléma vagy meghibásodás továbbra sem zárható ki, de Grant Shapps brit védelmi miniszter szerint ennek kisebb kockázata, mint egy rakétatámadásnak, amit megakadályozhatunk vele.

Van azonban egy óriási előnye, ami egyedülállóvá teszi más légvédelmi eszközökkel szemben. Míg egy rakéta, amit hasonló célokra használnak, akár milliókba is kerülhet kilövésenként, a DragonFire egy lövésének a költsége mindössze 10 font, vagyis 4500 forint.

A fegyver pontos leírását és specifikációit nem hozták nyilvánosságra, annyit azonban elárult a szigetország haderejének szóvivője, hogy a lőfegyver a látótávolságon belüli célpontok kiktatására alkalmas. A brit haderő ezzel a szabadalommal felzárkózott az amerikai szövetségeseihez, akik már évek óta használnak hasonlót.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.