Hirdetés

A Spot nevű robotkutya már egész jól tud a gondolatainkban olvasni, és csak egy szemüveg kell hozzá



|

A Boston Dynamics konstrukcióját egy MIT kutatás keretén belül bírták rá a bravúrra.

Hirdetés

A gondolatolvasás és gondolatátvitel régóta foglalkoztatja  a tudomány képviselőit. Nemrég egy kísérlet résztvevőinek agyhullámaiból már sikerült kiolvasni egy népszerű Pink Floyd sláger refrénjét, bizonyítva ezzel, hogy a hajdanán megálmodott neurológiai művelet elvégezhető a modern technológia segítségével. Az első ezzel kapcsolatos kísérletek biztató eredményekkel zárultak,  vagyis a gondolatolvasás, gondolatátvitel valóban lehetséges, méghozzá megdöbbentő pontossággal.

A Boston Robotics világhírű kutyája, Spot, már számos projektben és kísérletben vállalt részt. Segített karácsonyi készülődésben, vizsgált át metróalagutat és újabban mesterséges intelligenciával is felszerelték összetettebb feladatok ellátásához.

Az MIT kutatói egy új feladatban tették próbára a digitális négylábút. Egy kísérlet résztvevőinek a gondolatait kellett "kiolvasni", és az így kapott utasításokat végrehajtani. A kísérlet emberi alanyai egy kevert valóság eszközt, az AttentivU nevű okosszemüveget használták a gondolataik továbbításához, átviteléhez.

A szemüveg a szárán elhelyezkedő EEG elektródákkal érzékeli az agyi hullámokat, illetve az orrnyereg résznél EOG elektródával figyeli a viselője szemmozgását. Az eszközbe integrált vezeték nélküli kapcsolat segítségével a szemüveg valós időben továbbítja a kapott adatokat, az alany biológiai jellemzőivel együtt. A robotok egyszerű utasításokat kaptak arról, hogy bizonyos tárgyakat el kell vinniük egyik pontól a másikra.

Hirdetés

Bár idén több hasonló kísérletre is sor került, azok közös jellemzője volt a mostanival ellentétben, hogy a használt eszköz számos - esetenként beültetett - diódával kapcsolódott a vizsgált személy koponyájához. Ezzel szemben a mostani projektben csak a szemüveget használták, úgy tűnik, sikerrel. Ez azért nagy dolog, mert a szemüveg jóval olcsóbb és a viselése is egyszerűbb, mint a korábban használt eszközöké.

A két résztvevő bevonásával tartott bemutató során az adatokat egy iPhone-ra továbbították, amelyen egy olyan alkalmazás futott, ami egy felhőalapú algoritmust használ a gondolatok elemzésére. Az alkalmazás eldöntendő kérdések segítségével irányította Spotot, aki az esetek körülbelül 84 százalékában helyesen értelmezte a kapott utasításokat.

A Ddog project célja mindössze annyi volt, hogy kiderítse, lehet-e költségkímélőbb alternatívát találni a méregdrága, teljes koponyát betöltő eszközök használatával szemben az ilyen irányú kutatásokhoz. A kísérlet sikerrel zárult.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.