Hirdetés

A Starlink mobilkapcsolatot is kínál majd a jövőben



|

Ott is működik majd a szolgáltatás, ahol a földi mobilszolgáltatók elvéreznek.

Hirdetés

Még 2012-ből származik az ötlet, hogy műholdak segítségével lehetne a leghatékonyabban eljuttatni az internetet olyanoknak, akik földrajzi helyzetük miatt, vagy más okból kifolyólag máshogy nem jutnának hozzá a jelhez. A WorldVu korai terveit végül Elon Musk valósította meg a SpaceX segítségével. Jelenleg 362 műholdjuk van a Föld körül, mely szélessávú internetet biztosít tömegeknek, ezt szeretnék most telefonszolgáltatással kiegészíteni a Starlink keretében.

A cég vadonatúj szolgáltatását Direct to cell néven indítja el. Kicsiben fogják elkezdeni, hiszen 2024 végéig csak SMS-t és MMS-t küdhetünk a hálózatba, csak 2025-ben fogják a szolgáltatást a hanghívások és adatküldés lehetőségével lehetőségével kibővíteni.

Hirdetés

A cég ígérete szerint nem lesz szükség a technológia használatához semmilyen speciális eszközre, firmware-frissítésre vagy alkalmazásra, elég lesz, ha látod az eget. A SpaceX saját  elmondása szerint Falcon 9 rakétákon szállítják majd a Direct to Cellre képes műholdakat. Elsősorban olyan vállalkozásoknak szánják a szolgáltatást, akik távol vannak a jó minőségű földi szolgáltatás eléréséhez.

Ha ismerős lenne ez a dolog már valahonnan, az nem a véletlen műve. Tavaly Elon Musk és Mike Sievert, a T-Mobile elnöke már bejelentettek valami nagyon hasonlót, de akkor még nem adtak neki nevet. Akkor Sievert ígéretet tett rá, hogy a jel fogható lesz a sivatagban és a nemzeti parkokban is. A SpaceX időközben új partnerségeket kötött a világ számos távközlési vállalatával, például a kanadai Rogers Communications és az ausztráliai Optus cégekkel.

Egy 2022-es nyilatkozatban furcsa módon már szó esik egy SMS, MMS küldését lehetővé tevő szolgáltatásról, de később elvethették az ötletet, mert eddig még nem lett belőle semmi. Ennek lehet ahhoz is köze, hogy a SpaceX már jóideje sürgeti az FCC-t (Szövetségi Hírközlési Bizottság) a műholdengedélyek kiadásával kapcsolatban. Az tudható, hogy olyan zsúfoltság van föld körüli műholdakból, hogy az már-már az űrkutatást lehetetleníti el, így nem könnyű manapság engedélyhez jutni. Jelenleg 56 000 kérelem van függőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.