Hirdetés

A Starship második útja Elon Musk szerint siker, de most sem ment minden rendben



|

A hordozórakéta néhány perccel a leválasztás után felrobbant, de az indítóállás ezúttal sértetlen maradt.

Hirdetés

Az Elon Musk tech-birodalmához tartozó űrkutatással foglalkozó részleg, a SpaceX másodjára is útjára bocsátotta Starship névre hallgató rakétáját, mely egy minden korábbinál erősebb űreszköz. Ellentétben az áprilisi "főpróbával", most  sikerült a hordozórakétáról leválnia. Ismeretes, hogy az első Starshipnek nem sikerült eddig sem eljutni, hiszen azok után hogy elindult, tönkretette a kilövőállást, és felrobbant a hordozórakétával együtt, mivel nem tudtak szétválni.

A kudarc, mint általában Musk projektjeiben, ebben az esetben is csak viszonyítás kérdése. A megalomán milliárdos, ha csak kommunikáció szintjén is, de elégedettnek mutatkozott az elért eredménnyel. Továbbra is tartja azt az optimista prognózist, hogy a SpaceX 10 éven belül előbb a Holdra, majd a Marsra is embert fog juttatni.

Hirdetés

November 17 helyett végül 18-án, szombaton végül megtörtént a második kilövés. A vállalat közlése szerint a művelet elérte az összes elsődleges célt, hiszen az indítóállás épen maradt, a vízhűtés megfelelően működött, a rakéta a tervezett emelkedési pályán haladt és a hordozórakétáról is sikerült leválnia. Ezt követően azonban a hordozórakéta ereszkedés közben robbant fel, így azt már, rendeltetésével ellentétben nem tudják újrahasznosítani.

Ez jelentős előrelépés az áprilisi első tesztrepüléshez képest, amely során a Super Heavy 33 Raptor hajtóműve teljesen tönkretette a kilövőállást, és nagy területre szórta a betont és egyéb törmeléket. A viszanylagosan sikeres fellövésre való tekintettel, jó eséllyel hamarosan megindulhat a harmadik teszt-kilövés. Az eddig szerzett tapasztalatoknak köszönhetően az a tervezett művelet már egy sor korábban megszerzett tapasztalat és adat birtokában tervezhető meg.

A szombati tesztet követően a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) közölte, hogy a levegőben történt robbanások által okozott sérüléseket vagy anyagi károkat nem jelentettek sehonnan. A hivatal fogja a közeljövőben felügyelni a SpaceX által vezetett vizsgálatot a küldetésről, mielőtt döntést hoz a harmadik tesztrepüléshez szükséges feltételekről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.