Hirdetés

A szemprotéziseket is forradalmasíthatja a 3D-nyomtatás



|

Egy ígéretes technológiának hála jóval hozzáférhetőbbé válhatnak a szemprotézisek.

Hirdetés

A 3D-nyomtatás koncepcióját ugyan még 1945-ben dolgozták ki, az első erre alkalmas gépek pedig már a 80-as években megjelentek, a technológia azonban csak az elmúlt években kapott igazán nagy figyelmet az otthon is használható gépek debütálásával, valamint az olyan, fenntarthatóságra fókuszáló szenzációkkal, mint a nyomtatott épületeké vagy a környezetbarát nyomtatott betoné.

A technológia a protézisek piacán is ígéretes eredményekkel büszkélkedhet, tavaly például előállították a világ első 3D-nyomtatott műfülét is. A következő meghódított terület a szemprotéziseké lehet, elérhetőbbé téve ezeket a méregdrága kiegészítőket.

Hirdetés

A jelenlegi műszemeket ugyanis aprólékos kézi munkával formálják és festik a végleges formájukra, a darabonként akár 24 órányi munkát is igénylő folyamat pedig az árban is pontosan tükröződik. Az ausztrál Herston Biofabrication Institute viszont előállt egy 3D-nyomtatáson alapuló megoldással, amely jelentősen gyorsabbá és olcsóbbá teheti a gyártást.

Az új procedúra keretében először 3D-s szkennelésnek vetik alá a páciensek meglévő szemét, valamint magas felbontású fotókat is rögzítenek róla, ezek alapján készítve el a hiányzó szemgolyó pótlását. A 3D-nyomtatással legyártott protézist ugyan még így is kezelésbe kell vennie egy hivatásos okularistának, a folyamat viszont összességében olcsóbb és gyorsabb, mint a tradicionális módszer.

A forradalminak ígérkező megoldást most egy 10 páciens részvételével zajló kísérletben fogják tesztelni, s ha az eredmények kielégítőek, később széles körben is elterjedhetnek a 3D-nyomtatott műszemek.

Az egyik szem elvesztése mögött változatos okok húzódhatnak a születési rendellenességektől a különböző betegségeken át a balesetekig. Az érintettek számára gyakran súlyos nehézségeket és jelentős mentális terhelést okoznak a társadalmi interakciók, amelyen rengeteget segíthet egy élethű protézis.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.