Hirdetés

A szív és az agy vizsgálatában segíthet egy magyar kutató munkája



|

Egy magyar kutató segített egy nemzetközi csapatnak összerakni a világ legkisebb olyan szerkezetét, ami a mágneses mező változásait érzékeli.

Hirdetés

Valószínűleg kevés embernek mond bármit is az a kifejezés, hogy SQUID, de a szupravezető kvantuminterferencia-eszköz sem kerül elő rendszeresen beszédtémaként a hétköznapok során. Pedig fontos dologról van szó, ráadásul az eszköznek elkészült az eddigi legkisebb méretű verziója, ehhez pedig Makk Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem szakembere is hozzájárult. Egy nemzetközi kutatócsapat sikeresen összekapcsolt két grafén Josephson-kapcsolót, mindezt nanocsövek és nanovezetékek segítségével, bór-nitrid szigeteléssel tették. 

Hirdetés

Az eszköz egészen parányi, mindössze 10 nanométeres, vagyis az emberi hajszálnál ezerszer vékonyabb. Ettől függetlenül rendkívül komplex a szerkezet, hat réteg alkotja, amelyek egyedi, 2D-s anyagokból épülnek fel. 

És mire lehet jó ez a fantasztikus, tudományos felfedezés a hétköznapokban? A szakemberek azt mondják, hogy példának okáért az orvostudomány is képes alkalmazni a SQUID-et, ami a rendkívül gyenge mágneses mezők érzékelése miatt a szív és az agy tevékenységének megfigyelésében is segíthet. Más tudományos projektekben pedig például a talajvíz áramlását vagy a kőzetek összetételét figyelhetik vele. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.