Hirdetés

A tárgyakat és az érintést is felismerheti a Microsoft okosszövete



|

A zsebünket is felokosítaná a redmondiak levédetett technológiája.

Hirdetés

Az okostelefonok térhódításával szép sorban minden termékből elkészültek az okos variánsok, legyen szó az órákról, a karkötőkről, a bojlerekről vagy a hálózati elosztókról. A tudósok fantáziáját viszont régóta foglalkoztatják az ún. okosszövetek is, amelyek sci-fibe illő képességekkel turbózhatják fel a ruhadarabjainkat.

Egy ilyet védetett le nemrég a Microsoft, amely különösen nagy érdeklődést mutat a technológia iránt, hiszen az utóbbi években több kapcsolódó szabadalmat is jegyzett a vállalat.

Hirdetés

A "Tárgyakat és érintéses bevitelt felismerő intelligens szövet" néven futó legújabb szabadalom egy farmerzsebbe varrt okosszövetre vonatkozik. Ebben érzékelők több rétegbe rendezett hada bújik meg, amelyek képesek felismerni egy tárgyat és az érintéses gesztusokat. Az ezek által begyűjtött inputokat adatfeldolgozó áramkörök továbbítják egy gépi tanulás alapú számítástechnikai rendszernek, amely előrejelzési modelleket készít, így téve lehetővé a felismerést.

Ami a technológia alkalmazhatóságát illeti, egy "okoszseb" például emlékeztetőt küldhetne, ha nem érzékel egy megszokott tárgyat (pl. pénztárca, kulcscsomó), vagy akár NFC-n keresztül is kommunikálhatna a telefonunkkal.  A gesztusokra reagáló szövet továbbá valamilyen módon akár a játékokban és a virtuális valóságban is kapóra jóhet.

A szabadalom valószínűleg a 2020-ban bejelentett Project Capacitivóhoz kapcsolódik. Ez egy érintésen alapuló intelligens abrosz, amely 94,5%-os pontossággal felismeri a rá helyezett tárgyakat, ételeket és folyadékokat.

Egyelőre nehéz megmondani, hogy valaha is elterjednek-e az okosszövetek. Ehhez mindenekelőtt egy jól igazolható felhasználási területet kellene találni nekik, amire egyes vélekedések szerint a fogyatékossággal élőket segítő termékek kategóriája tűnik a legígéretesebbnek.

A ruhadarabok felokosítása mindenesetre a Google-t is érdekli, így jött létre a 2019-ben bemutatott Jaquard platform, amely egy Levi's dzsekibe, egy Adidas cipőbe és egy Samsonite hátizsákba hozott el olyan extra funkciókat, mint a hívásfogadás és a zenehallgatás, ám végül nem aratott nagy sikert.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.