Hirdetés

A Telegram és a Signal „feljavított” változataival együtt trójait is kaptak a letöltők



|

A kémprogrammal ellátott szoftverek két népszerű alkalmazás áruházban is elérhetők voltak.

Hirdetés

Magyar érintettjei is vannak a most kirobbantott kémprogram-botránynak. A Google Play és a Samsung Galaxy Áruházakban is elérhetők voltak a Signalnak és a Telegramnak a BadBazaar nevű kémprogrammal fertőzött változatai, amik a legújabb hasonló botrányt robbantották ki a héten. A programokkal együtt települő trójai leköveti a telefon helyét, harmadik félnek továbbíthatja a hívásnaplót, SMS-eket, telefonhívásokat rögzíthet vagy akár fényképeket készíthet a kamerával, tehát teljesen kiszolgáltatja a készülék tulajdonosát.

A kínai hackerek "jóvoltából" kulmináló botrányban Lengyel- és Németországon, valamint az Amerikai Egyesült Államokon kívül hazánk is érintett.

Hirdetés

A két alkalmazás-áruházban is fellelhető FlyGram és Signal Plus Messenger alkalmazásoknak még honlapot is készítettek készítőik elterelve a gyanút termékeikről. 

A FlyGram a szokásos adatlopó funkción kívül biztonsági mentések formájában is küldhet érzékeny adatokat a gépünkről, ami Telegram kommunikációs adatainkat elküldheti  egy harmadik személy által ellenőrzött szerverre. Egyelőre 14 000 felhasználóról lehet tudni, hogy engedélyezte a biztonsági mentések küldését a szerverre, de a valós szám ennél is nagyobb lehet.

A Signal Plus Messenger pedig lehetővé teszi a hackereknek, hogy összekapcsolják eszközünket végleg az általuk ellenőrzött gépekkel, tehát hiába töröljük az alkalmazást ezután. Az ESET szerint ez nem új módszer, hiszen csak így lehet valakinek a Signal üzeneteit megszerezni.

A FlyGram körülbelül fél évig volt fenn 2020-ban a Google Play-en, és több mint 5 000-en töltötték le ez idő alatt. A Signal Plus Messenger tavaly júliusban került fel mind a két fentebb említett alkalmazásokat kínáló online áruházba. A Google áprilisban, a Samsung a botrány kirobbanása után távolította el azt. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.