Hirdetés

A Tencent és az Alibaba alkalmazásaira is rászállt a kínai kormány



|

Az illetékes minisztérium szerint 43 app, köztük a WeChat is illegálisan továbbította a felhasználók adatait.

Hirdetés

Az utóbbi hetekben több lépés is arra utalt, hogy a kínai vezetés fokozza a nyomást az ország techvállalatain, élükön a játékiparban és a közösségi médiában is rendkívül erős pozíciókkal bíró Tencenttel.

Először a cég részvényeit küldte padlóra egy nyilatkozat, amely az állami hírügynökség lapjában jelent meg, majd néhány nappal később pekingi ügyészek perelték be a Tencent által birtokolt WeChat csevegőplatformot a kiskorúakat védő törvény megsértése miatt.  

Hirdetés

Most pedig maga az Ipari és Informatikai Minisztérium dorgált meg 43 alkalmazást, amiért azok illegálisan továbbították a felhasználók kontaktlistáját és a földrajzi helyzetükre vonatkozó adatokat. Az érintett appok között szintén felbukkant a WeChat, de az Alibaba Group e-könyv olvasója és az utazási piacon komoly játékosnak számító Trip.com alkalmazásai is.

A minisztérium augusztus 25-i határidővel felszólította az alkalmazások tulajdonosait a szükséges korrekciók elvégzésére, utána viszont a törvények által megszabott büntetést helyezett kilátásba. Cikkünk írásáig a Tencent és az Alibaba nem  válaszolt az ügyről beszámoló Reuters megkeresésére, a Trip.com pedig csak annyit közölt, hogy nem kíván nyilatkozni.

A szektor óriásainak azonban nem csak emiatt kell aggódniuk: a héten került nyilvánosságra a kínai versenyjogi hatóság új jogszabálytervezete, amely az eddigieknél szigorúbb regulákkal korlátozná az iparági szereplőket.

A tervezet értelmében a vállalatok nem vethetik be az algoritmusaikat és a tárolt adatokat a felhasználók befolyásolására, illetve nem gyűjthetnek rivális cégekre vonatkozó információkat sem. Tilos lesz továbbá  rossz értékelésekkel támadni a konkurenciát, és pénzbeli ösztönzőkkel csábítani a felhasználókat a szolgáltatások, vagy termékek közötti váltásra.

Az érintett vállalatok szeptember 15-ig állhatnak elő a jogszabállyal kapcsolatos észrevételeikkel, a piac azonban már a tervezet hírére is pánikkal reagált. A Tencent részvényárfolyama rövid időn belül 4,1 százalékkal, az Alibabáé 4,7 százalékkal, a videós platform Bilibilié 7,6 százalákkal zuhant.

Elemzők szerint az állam célja valóban az, hogy rendet teremtsen az utóbbi években komolyabb beavatkozás nélkül burjánzó, ezért egyre nehezebben kontrollálható tech szektorban. Ennek kapcsán félreérthetetlen üzenet volt az Alibaba mögött álló milliárdos, Jack Ma vállalkozásai ellen indított tavalyi hadjárat is, melynek betetőzéseként az ország leggazdagabb embere az év elején hónapokra eltűnt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.