Hirdetés

A térhatású hangzásra koncentrál a Sonos új hangszórója



|

A térhatású hangnak olyan jelentősége lehet, mint annak idején a sztereró hangzás megjelenése volt.

Hirdetés

A Sonos nevét a minőségi audioélmény rajongói főleg a vezeték nélküli otthoni rendszereiről ismerhetik, de az utóbbi években a gyártó a hordozható hangfalak kategóriájában is fontos tényezővé vált. Most pedig újabb mérföldkőhöz érkeztek: az úgynevezett térhatású hangzás (spatial audio) érkezésével.

A cég két új hangszórót is piacra dobott, az Era 100, illetve az Era 300 típusokat, ezek közül utóbbinál érhető el a technológiai újdonság.

A térhatású hangzás lényege, hogy akár egyetlen hangszóróval is olyan hatást lehet kelteni, mint korábban az 5.1-es vagy más konfigurációjú, többhangszórós rendszerekkel. Az eredmény azonban nem a surroundhoz fog hasonlítani, helyette sokkal mélyebb, immerzívebb élményt nyújt zenehallgatás során, legalábbis az Engadget tesztje szerint.

Hirdetés

A Sonos Era 300 ennek köszönhetően egy kompakt hangszóróhoz képest kifejezetten nagy teljesítményű eszköz, amelynek hat meghajtója balra, jobbra, előre és felfelé irányítják a hangot, a Dolby Atmos technológiája segítségével pedig segít elmélyülni egy film vagy a zenehallgatás élményében.

A Sonos Era 300 különálló hangszóróként is képes térhatású hangot generálni (Fotó: Sonos)
A Sonos Era 300 különálló hangszóróként is képes térhatású hangot generálni (Fotó: Sonos)

Az Era 300-at emellett egy Sonos Arc vagy második generációs Sonos Beam soundbarral is lehet párosítani, mivel az eszköz a cég első olyan hangsugárzója, amely egy házimozi rendszer hátsó hangfalaként többcsatornás térhangzást biztosít. 

"Ahogy a monóról a sztereóra való áttérés, úgy a térbeli hangzás is a zenehallgatás következő evolúciója - olyan hangélményt teremt, amely magával ragad a zenébe. Mivel a zenei előadók és a főbb streaming platformok is felkarolták a zenei térbeli hangzást, itt volt az ideje, hogy olyan audioélményt hozzunk létre, amely beváltja ennek izgalmas és kreatív formátumnak az ígéretét"

- mondta Giles Martin, a Sonos hangélményért felelős alelnöke.

A cég emellett piacra dobta a 2013-ban megjelent Sonos One hordozható hangszórójának újragondolt változatát is, ez kapta az Era 100 nevet. A vékony kialakítású hangszóróban két ferdén elhelyezett magashang sugárzó balra és jobbra is éles magas frekvenciákat sugároz a sztereóhatásérdekében, a nagyobb középsugárzó pedig intenzív basszussal egészíti ki a hangélményt. A kezelőszervek hasonlóak a korábbi változathoz, azzal a különbséggel, hogy a hangerőszabályzó kapacitív sávot kapott az eszköz tetején. Természetesen itt is lehetőség van rá, hogy vezeték nélkül csatlakoztassuk egy Sonos soundbarhoz.

A Sonos Era 100 a bevált receptet frissítette fel (Fotó: Sonos)
A Sonos Era 100 a bevált receptet frissítette fel (Fotó: Sonos)

Mindkét hangszóróba bekerült a cég Trueplay nevű megoldása is, amely az adott helyiségek akusztikai jellemzői alapján optimalizálja a hangzást. Ráadásul ehhez most már a hangszórókba beépített mikrofonokat hasznája fel, korábban ehhez egy okostelefonra volt szükség.

A Sonos Era 300 és Era 100 március 28-tól lesz világszerte elérhető, előbbiért várhatóan 199 990 forintot, utóbbiért 115 990 forintot kell majd fizetni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.