Hirdetés

A TikTok jelezni fogja, ha állami propagandát nézel



|

Sikeresen tesztelték az állami befolyás alatt álló médiumokra figyelmeztető felhívásokat, így most több országra is kiterjesztik a programot.

Hirdetés

Az Ukrajna tavaly februári lerohanása után bevezetett szankciók komoly korlátozásokkal sújtották az agresszor Oroszországhoz köthető, állami befolyás alatt álló médiumokat és hírügynökségeket, amihez a TikTok is csatlakozott, és korlátozta az európai felhasználók hozzáférését az érintett szereplők fiókjaihoz.

A platformot üzemeltető ByteDance ezzel párhuzamosan egy új rendszert is tesztelni kezdett, amely jelzésekkel hívja fel a figyelmet arra, ha egy adott fiók egy állam által kontrollált hírszolgáltatókhoz köthető. A limitált próbaüzem sikeresen zajlott, így most kiterjesztik a programot.

Hirdetés

A figyelmeztetések az első körben 40 országban lesznek elérhetők, köztük Magyarországon is, a TikTok pedig azt ígéri, hogy a szerkesztői függetlenség vizsgálata során objektív szakmai érvek mentén döntenek, amelyhez több mint 60 tanácsadóval konzultáltak, köztük médiaszakértőkkel, politológusokkal és civil szervezetekkel.

Amennyiben egy érintett hírszolgáltató nem ért egyet a megbélyegzéssel, fellebbezhet a TikTok döntése ellen, az eredményes tiltakozáshoz viszont hitelesen kell bizonyítania, hogy nem sérült a szerkesztői függetlensége, vagyis nem az állam mondja meg, hogy miről és milyen értelmezéssel tudósíthat.

Az átláthatóság érdekében az állami propagandaként feltüntetett tartalmakat néző felhasználók a felugró figyelmeztetéseken keresztül részletes tájékoztatást is kaphatnak arról, hogy a TikTok miért billogozta meg az adott szolgáltatót. A közösségi platform közleményéből nem derül ki, hogy pontosan mikor indul a program éles üzeme, hosszabb távon viszont további országokra is ki fogják terjeszteni a megoldást.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.