Hirdetés

A TP Vision bemutatta az 5. generációs P5 képminőségjavító processzort

|

A kiterjesztett mesterséges intelligencia további finomításokat ér el az új Philips OLED és mini LED Ambilight televíziók képminőségének javításában.

Hirdetés

A TP Vision eddigi legjobb éve volt 2020, hiszen a P5-ös chippel felszerelt Philips OLED TV-k több mint 100 díjat nyertek el Európa-szerte a "Legjobb TV" versenyeken és teszteken. A vállalat innovációs törekvéseinek eredménye a frissen bemutatott, továbbfejlesztett ötödik generációs P5 MI processzor.

Ezek az új, 2021-es Philips OLED806 / 856 Ambilight modellekben debütálnak, emellett megjelennek a Philips első Ambilight mini-LED sorozatában is (9636 és 9506). A chip számos újdonsággal járul hozzá a képminőség további javításához: új kategóriával, a filmekkel bővül az automatikus tartalomfelismerő funkció, és az MI rendszer kezeli majd a fényszenzorból beérkező adatokat is, hogy tökéletes maradjon a képminőség, bármilyen külső fényviszonyok is uralkodjanak.

A házon belül kifejlesztett MI funkcionalitás neurális hálózatokat és gépi tanulást használ milliónyi képminőség-tesztvideó elemzésére egy egyedülálló adatbázisból, amelyet a Philips TV és a TP Vision fejlesztői csapata az elmúlt 30 évben hozott létre. A mesterséges intelligencia szoftver jobb egyensúlyt teremt a képminőség öt pillére (forrás, szín, kontraszt, mozgás és élesség) között azáltal, hogy képkockánként elemzi a tartalom minden elemét, így sokkal valósághűbb, természetesebb képet hoz létre.

Hirdetés

Mint írtuk, a TP Vision képminőségért felelős szakemberei egy hatodik, Filmfelismerő kategóriával bővítették az automatikus tartalomfelismerő funkciót az eddigi öt (Táj/természet, Arc/bőrszín, Mozgás/sport, Sötét/kontraszt, Egyéb) mellett. A mesterséges intelligencia automatikusan kiválasztja a megfelelő kategóriát és elemzi a képminőség fent említett öt elemét, majd a legéletszerűbb képalkotás érdekében egyensúlyba hozza azokat.

Az új funkció lehetővé teszi az ötödik generációs P5 processzor számára, hogy automatikusan 'megjelölje' a filmeket, és lehetőséget kínáljon a nézőnek az üzemmódváltásra - többek között a Home Cinema (házimozi), PureCinema (mozi) vagy Film Maker (filmkészítő) üzemmódok között.

A videojátékosokat és sportrajongókat célozza meg az új FastMotionClarity funkció, amely kiküszöböli a gyorsan mozgó képek zavaró elmosódását (motion blur). A rendszer egyfajta pásztázó háttérvilágításként működve sorról sorra rajzolja ki a frissülő képet, így teljesen folyamatossá válik a kockák közötti váltás.

A FastMotionClarity (FMC) mód finom, de rendkívül realisztikus, átmenetet biztosít képkockáról képkockára, fokozott élességgel. A szokásos 50Hz helyett 100Hz-es működésével pedig elkerülhetőek a nagy kiterjedésű villanások is. A nézőknek négy FMC beállítás között választhatnak: Kikapcsolt, Alacsony, Magas, MI-vezérelt.

A Philips TV továbbra is azon kevés gyártók közé tartozik, amelyek támogatást nyújtanak az összes jelenlegi HDR formátumhoz, beleértve a HLG-t, valamint a HDR10 és HDR10+ forrásokat, miközben a Dolby Vision formátumban kódolt dinamikus HDR tartalmat a speciális "Dolby Bright mód" használatával javítja fel.

A legújabb generációs P5 emellett támogatja a HDR10+ Adaptive formátumot is, amely egyesíti a HDR10+ dinamikus metaadatokat a valós idejű környezeti fényinformációkkal, hogy lehetővé tegye a fényerő szintjének jelenetenként történő automatikus optimalizálását a TV-nézési környezethez.

Az ötödik generációs MI-fejlesztés egy olyan új funkcióval is rendelkezik, amely intelligensen beépíti a készülék fényérzékelőjének adatait a képfeldolgozás folyamatába, hogy az SDR és a HDR tartalom lejátszása esetén is az optimális kontrasztot állítsa be az aktuális külső fényviszonyokhoz.

A processzor fejlesztéseinek köszönhetően a Philips OLED806/856 modellekbe is bekerült a Philips TV saját fejlesztésű beégésgátló megoldása, amely az OLED képernyők védelmét hivatott szolgálni. A beégésgátló megoldás egy rácsszerkezetben zónákra osztja a képernyőt, és fejlett logóérzékelő funkcióval figyeli a statikus tartalmakat az egyes zónákban. Ha ilyet észlel, a rendszer fokozatosan csökkenti a fényintenzitást az adott zónában - anélkül, hogy a képernyő más részein romlana a minőség.

A 2021-es Philips OLED és mini-LED készülékek a HDMI 2.1 teljes funkcionalitását is elérhetővé teszik: e-arc, VRR a 4K-tartalomhoz 40 Hz-től 120 Hz-ig lenyűgöző 48 Gbps sebességgel (444, 12 bit). Az előző generációs készülékek Auto Low Latency Mode funkciója Freesync Premium Pro és Auto Game funkcióval egészül ki.

Emellett a CalmanReady funkció professzionális igényeket is kielégítő színkalibrálást tesz lehetővé azáltal, hogy közvetlen összeköttetést teremt a TV készülék és egy teljes Calman szoftvert futtató PC között. A CalmanReady segítségével elérhető automatikus színkalibrálás révén az iparági szabványoknak megfelelő színhelyesség biztosítható.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.