Hirdetés

A TSMC 5nm-es technológiájával készülhetnek a GeForce RTX 40-es kártyák



|

Egy friss pletyka szerint szoros partnerségre lépnek a zöldek a tajvani gyártóval.

Hirdetés

Egy ideje már ismert, hogy az Nvidia jövőre két új GPU architektúra, az Ada Lovelace és a Hopper bevezetésével készül. Az előbbi a játékosoknak szóló GeForce RTX 40-es szériát fogja hajtani, míg az utóbbit adatközpontokat és a szuperszámítógépekbe szánják a zöldek.

A teljes piacot lefedő kaliforniai cég jelenleg két beszállító, a Samsung és a TSMC között osztja meg az erőforrásai előállítását, ám egy friss jelentés szerint jövőre csak a TSMC maradhat porondon, méghozzá az 5nm-es gyártási technológiájával.

Hirdetés

A pletykát a kínai DigiTimes közölte elsőként, ami ugyan nem tartozik a legmegbízhatóbb források közé, de olykor-olykor sikerül rátapintania a lényegre. Ha hihetünk az iparági forrásokra hivatkozó portálnak, akkor az Nvidia célja részben az, hogy a TSMC favorizálásával maximalizálja a rendeléseit, javítva pozícióját a gyártói kapacitás kiosztásánál.

Ami magukat a GPU-kat illeti, a Hopper H100 a várakozások szerint a zöldek első több lapkából álló erőforrása lesz, csúcsra járatva a foglalatonkénti teljesítményt, és persze konkurenciát állítva az AMD MI200-as szériájának. Ezek a fenevadak valószínűleg HBM memóriával érkeznek, és a TSMC CoWoS (chip-on-wafer-on-subtrate) rögzítési technológiáját használják majd.

Az RTX 40-es gamer videokártyákba kerülő Ada Lovalece GPU-ról pedig azt írja a DigiTimes, hogy a hagyományos FC-BGA socketre támaszkodik, s szintén a tajvani ASE Technology kapott megbízást az összeszerelésére és a tesztelésére.

A gamereknek szánt GPU-k bemutatására valószínűleg 2022 őszén kerül sor, addig viszont esélyes az RTX 3000-es széria frissítése és bővítése, valamint az RTX 2060 ráncfelvarrott verziójának piacra dobása is. A Hopper architektúra debütálására viszont a Lovelace-énél hamarabb számítanak az elemzők, a MI200-zal ugyanis most az AMD-nél van az előny a nagy számítási kapacitást kínáló gyorsítók szegmensében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.