Hirdetés

Komoly bajba került a Perseverance marsjáró



|

Megrongálódott és egy fontos műszerét veszítette el a Perseverance, de a tudósok már dolgoznak a problémán.

Hirdetés

A NASA jelenleg nyakig van a Holdra való visszatérést célzó Artemis-programban, a hosszabb távú projekt azonban továbbra is a Mars meghódítása, most pedig a tavaly februárban landolt Perseverance marsjáró viszontagságai engedtek némi bepillantást abba, hogy milyen mostoha körülmények várnak ott az első felfedezőkre.

Nemrég ugyanis a bolygón tapasztalható meglepően heves széllökések tönkretették a Jezero-krátert bejáró Perseverance egyik időjárási szenzorát, a kutatók így most kénytelenek menteni a menthetőt.

A marsjáró fedélzetén egy egész seregnyi érzékelő található, amelyek különböző szempontok alapján vizsgálják a vörös bolygót, ezek egyike az időjárásra és a környezeti tulajdonságokra (pl. páratartalom, sugárzás, szálló porszemcsék) fókuszáló Mars Environmental Dynamics Analyzer, vagyis a MEDA.

Hirdetés

A spanyol fejlesztésű szenzorból összesen 2 került a Perseverance-ra, ám az egyiket megrongálták a viharos széllel felkapott kavicsok.

A MEDA a NASA Jet Propulsion Laboratory hivatalos fotóján.

Az eszköz szerencsére nem ment teljesen tönkre, így a szél mérésére még mindig képes, a MEDA-ért felelős csapat pedig már dolgozik az adatátvitel újrakalibrálásán, hogy az egyetlen megmaradt teljes értékű érzékelővel folytathassák a kutatást.

"A szenzor jelenleg csökkent képességekkel üzemel, de még mindig mutatja a szél sebességét és az irányát. A csapat most a lekérdezési eljárást hangolja újra, hogy nagyobb pontosságot kapjunk a sérülésmentes érzékelő leolvasásaiból."

- írta a Space.comnak Rodriguez Manfredi, a madridi Spanyol Asztrobiológiai Központ tudósa, aki azt is elmondta, hogy a korábbi küldetésekkel szerzett tapasztalatok és az előrejelzések alapján nem számítottak ilyen erős szélre és ennyi szálló anyagra a Marson. Manfredi egyben ironikusnak nevezte, hogy végül épp az rongálta meg a MEDA-t, amit vizsgálnia kell.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.