Hirdetés

A világ legrosszabb bányászgépe készülhetett el egy 33 éves Toshiba laptopból



|

A T3200SX olyan lassan termeli a Bitcoint, hogy az már komoly anyagi veszteséggel jár.

Hirdetés

A kriptovaluták fellendülésével ellepték az internetet az olyan vicces projektek is, melyekben arra látszólag nem alkalmas hardverekből igyekeznek bányászgépet faragni a kísérletező kedvűek: volt, aki a Tesláját küldte ringbe, de láthattunk már példákat a nem túl izmos Raspberry Pi miniszámítógépre épített vasakra is.

Az eddigi leggyengébb versenyző díját viszont most valószínűleg oda kell ítélnünk Dmitrii Eliuseev alkotásának, aki egy 1989-es, MS DOS-alapú Toshiba laptopot állított rá a Bitcoin-termelésre.

Hirdetés

Az új korában még 6299 dollárba (mai áron kb. 4,3 millió forintba) kerülő T3200SX-ben egy 16 MHz-es Intel 386SX processzor zakatol, és habár Eliuseev blogposztjából nem derül ki a memória mennyisége, a közel 8 kg-os masina gyárilag 1 MB memóriával érkezett, amit 13 MB-ig bővíthetettek a tehetős tulajdonosok.

Ahogy az a specifikációból sejthető, az öreg Toshiba iszonyú lassan teszi a dolgát, ha a Bitcoin bányászatról (vagy mai mérce szerint bármi másról) van szó, maximális teljesítménye ugyanis másodpercenként maximum 15 hash, amivel jócskán elmarad a profi bányagépek 110 terahash/s körüli teljesítményétől. Az utóbbiakból akár több száz is lehet egy komolyabb bányászfarmon.

Forrás: Dmitrii Eliuseev

Lefordítva ez azt jelenti, hogy a T3200SX-nek 586 millió évbe telne egyetlen dollárnyi Bitcoin kitermelése, ám 39W-os étvágyával eközben havonta 3,30 dollárnyi energiát fogyasztana. Az egyetlen dolog tehát, amit a matuzsálemi bányagéppel elérhetünk, az az anyagi csőd, vagy esetleg egy lakástűz, ha valamelyik régi alkatrész megadná magát az izzasztó munka közben.

Amennyiben viszont mégis munkába állítanál egy vén Toshiba laptopot, Eliuseev hozzáférhetővé tette a GitHubon az ehhez szükséges DOS-szoftvert, így semmi sem akadályozza meg az otthoni kísérletezést. Az alkotó slusszpoénként egy másik géppel is kipróbálta a programot, az 1986-os Toshiba T1100 Plus pedig még lassabban, másodpercenként mindössze 3,5 H/s-mal termeli a BTC-t. Ez persze nem is csoda, hiszen a 36 éves gépet egy jóval gyengébb, csupán 7,1 MHz-es Intel 8086 CPU hajtja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.