Hirdetés

A világon minden harmadik telefont érinthet egy most felfedezett súlyos biztonsági rés



|

A Qualcomm által gyártott chipek sérülékenységét kihasználva a hackerek hozzáférhetnek az üzeneteinkhez vagy lehallgathatják a hívásainkat.

Hirdetés

A biztonsági szakemberek évről évre találnak réseket, amik hol jobban, hol kevésbé keserítik meg az androidos felhasználók életét. Mivel a gyártóknak külön-külön kell betömni ezeket, a javításokra sokszor hónapokat kell várni, addig pedig telefonok százmilliói vannak kitéve a potenciális támadásoknak.

A biztonságtechnikával foglalkozó Check Point Research mérnökei fedezték fel a legújabb hibát a Qualcomm chipjeiben. Mivel a gyártó alkatrészeire támaszkodik a legtöbb nagy gyártó a Samsungtól az Xiaomin keresztül az LG-n át a Google-ig, a világ telefonjainak 40%-ában ilyen chip dolgozik, de a támadáshoz szükséges Qualcomm MSM Interface "csak" minden harmadik készülékben található meg.

Mivel ez egy központi hardver az érintett telefonokban, ami a chipek közti kommunikációért felel, ha a támadók hozzáférnek az eszköz operációs rendszeréhez (amit egy sima fertőzött applikációval elérhetnek), komoly károkat okozhatnak a felhasználóknak.

Hirdetés

Ha a hackereknek sikerül bejutni az érintett készülékekbe, akkor betekintést nyerhetnek az üzenetekbe és híváslistákba, de akár le is hallgathatják a beszélgetéseket, sőt, a szakértők szerint egyes esetekben akár a SIM kártyához is hozzáférhetnek.

"Az ilyen modem chipekre koronaékszerként tekintenek a hackerek, különösen a Qualcomm által gyártott modellek esetében. Az általunk felfedezett biztonsági rés elleni támadás telefonok százmillióit teheti ki veszélynek világszerte, hiszen a betolakodók magát az Android operációs rendszert kihasználva, észrevétlenül törhetik fel a készülékeket. A legjobb, amit tanácsolhatok, hogy mindenki frissítsen a legújabb szoftverre."

Sajnos egyelőre nem világos, hogy minden esetben megtörtént-e már a hiba kijavítása, hiszen minden gyártó egyedi szoftvert használ, vagyis miután a Qualcomm kiadja a frissítést, azoknak egyesével kell azt implementálni a saját eszközeikbe.

A chipeket gyártó cég minden partnerét értesítette, de mivel telefononként is eltérő lehet a frissítések ideje, fogalmunk sincs, kik tömték már be a réseket.

A Qualcomm szóvivője azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy ha többet akarnak tudni a saját készülékük állapotáról, vegyék fel a kapcsolatot a gyártóval az adott készüléket érintő javítások kapcsán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.