Hirdetés

A Vörös-tengeren történt támadás miatt nálunk is lelassulhat az internet



|

Három vagy több adatkábel is elszakadt, ami a magyar netezőkre is hatással lehet.

Hirdetés

A Sky News értesülései szerint azok a jemeni húszi lázadók, akik november óta aktívak a Vörös-tenger térségében, most egyes források alapján három, mások szerint négy adatkábelt is elvágtak - a portál azonban azt is hozzátette, hogy a húszik cáfolták, hogy közük lenne a támadáshoz, ehelyett a brit és amerikai katonai műveleteket tartják felelősnek az esetért. 

Már februárban érkeztek jelentések róla, hogy az iráni támogatást élvező húszik már nemcsak a Vörös-tenger hajóforgalma ellen folytat akciókat, hanem a tenger alatti adatkábelek elvágásával a globális kommunikáció egy részét is megbénítanák. Azért nagy probléma ez, mert a kábelrongálás az Afrika, Ázsia és a Közel-Kelet irányába tartó adatforgalom 25%-át is érintheti (az Asia-Africa-Europe 1, a Europe India Gateway, a Seacom és a TGN-Gulf optikai kábelek lehetnek érintettek). 

Hirdetés

Az Index által megszólaltatott szakértő, Tóth István elmondta, hogy a kábelek megsérülése nem ritka, de ezek egyedi esetek, most viszont egyszerre négy adatkábel rongálódott meg, amelyek helyreállítása várhatóan hetekig el fog húzódni, mivel az ilyenkor általános protokoll, a szerelőhajó indítása a húszik jelenléte miatt annyira veszélyes, hogy valószínűleg nem merik meglépni.

Ez kihatással van a hálózat egészére, hiszen egy rész kiesése az adatforgalom terelése miatt a többit terheli meg, ami az internet lassulását okozza, ez akár Magyarországon is érzékelhető. Elsősorban azok a felhasználók tapasztalhatják, akik Ázsiával szeretnének kapcsolatba lépni bármilyen módon, így az is előfordulhat, hogy a videóhívás nem, csak a hanghívás vagy a szöveges üzenet működhet. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.