Hirdetés

Aggódnak a befektetők az európai App Store változásai miatt - így próbálja az Apple megnyugtatni őket



|

Nagy kérdés, hogy a digitális piacokról szóló jogszabály betartásához szükséges módosítások hogyan hatnak majd a vállalat bevételeire.

Hirdetés

Az Apple a múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy a jelenleg béta üzemmódban tesztelt iOS 17.4-es frissítéssel fog igazodni az Európai Unió digitális piacokról szóló jogszabályához (Digital Markets Act, DMA), amely március 6-i határidővel előírja, hogy a legnagyobb technológiai cégeknek egyenlőbb versenyfeltételeket kell biztosítaniuk az ellenőrzésük alá tartozó digitális platformokon.

A regula értelmében a cupertinóiak kénytelenek szabadabbá tenni a mobilos ökoszisztémájukat, így az App Store mellett megjelenhetnek harmadik fél által üzemeltetett alkalmazásboltok az iPhone-okon, valamint az Apple áruházán belül is lesznek változások, például elérhetővé kell tenni alternatív fizetési csatornákat a cég sajátja mellett.

Hirdetés

A történelmi jelentőségű változtatások ugyan csak az Európai Unió területén lesznek érvényesek, a vállalat befektetői viszont aggódnak, hogy miként hat ez majd a bevételekre, hiszen az App Store-ban bonyolított vásárlások után vont 30%-os jutalék eddig stabil pénzforrás volt a cupertinóiak számára. Így aztán a cég legutóbbi eredménybeszámolóján is szóba került a téma, ahol Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója azzal nyugtatta a részvényeseket, hogy az európai App Store valójában csak a bevételek egy kis részét teszi ki.

"Csak hogy kontextusban maradjunk, a változások az EU piacára vonatkoznak, amely a globális alkalmazásbolt bevételeink nagyjából 7%-át teszi ki.

 - mondta egy elemző kérdésére válaszolva. Maestri arra is kitért, hogy a DMA pénzügyi hatását nehéz előre megbecsülni, mivel az elsősorban attól függ, hogy hány fejlesztő él majd az EU által biztosított új lehetőségekkel. Márpedig a piac többi szereplője eddig nincs lenyűgözve az Apple új irányelveitől, mivel a cég a külső fizetési rendszereken keresztül bonyolított vásárlások és a független alkalmazásboltokból telepített appok után is díjat fog szedni.

Az Apple élén álló Tim Cook azonban még így is fájlalja a kényszerű irányváltást, a TechCrunch beszámolója szerint ugyanis a pénzügyi jelentés keretében úgy nyilatkozott a vezérigazgató, hogy az európai uniós regulák miatt a továbbiakban nem tudják majd a lehető legjobb szolgáltatást nyújtani, ami a biztonságot, az adatvédelmet és a használhatóságot illeti.

Akárhogy is legyen, a vállalat számára eddig remekül futott a szekér, a most zárult üzleti negyedévben ugyanis az App Store-t is magába foglaló szolgáltatások kategória 23,1 milliárd dollárt hozott a konyhára, 11%-os növekedéssel az előző év azonos időszakához képest.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.