Hirdetés

Agyi érzékelők és digitális avatar segítségével nyerte vissza a hangját egy lebénult beteg



|

18 évnyi némaság után tudott ismét beszélni a súlyos stroke-on átesett nő.

Hirdetés

Az agyba ültethető implantátumok a közelmúltban óriási eredményeket hoztak a különféle fogyatékosságokkal élő emberek életének megkönnyítésében. Itt olyan fejlesztésekre kell gondolni, mint a lebénult betegeket ismét lábra állító rendszer, a gondolatokkal irányítható műkar vagy a pusztán az agyi jelekre épülő írásos kommunikáció.

Most pedig a kaliforniai UCSF egyetem (University of California, San Francisco) kutatói álltak elő egy megoldással, ami ugyancsak a kommunikációra fókuszál, a beszédképtelen páciensek hangját és mimikáját is visszaadva.

Hirdetés

Az egyetem által kidolgozott technológia 253 darab, agyba ültetett elektródára épül, amelyek érzékelik a beszéd és az arckifejezések irányítására szolgáló elektromos impulzusokat, a szenzorokhoz kapcsolódó mesterséges intelligenciás rendszer pedig egy képernyőn megjelenített avatarral szintetizálja a szavakat és a mimikát. A megoldást egy Ann nevű, 47 éves nőn tesztelték, aki egy 19 éve bekövetkezett stroke miatt vesztette el a beszédképességét.

A közel 20 éve néma páciens eddig csupán a mozgáskövető bevitelen alapuló technológiára támaszkodhatott, amellyel percenként legfeljebb 14 szóval kommunikált. Az agyi implantátumokkal és az avatarral viszont ugyanennyi idő alatt már 78 szó megalkotására képes, egy régi videóból származó minta alapján pedig még az eredeti hangját is visszakapta.

A rendszer egyelőre nem tökéletes, a kísérlet során ugyanis az esetek 28 százalékában elvétette a szavakat, a jövőben azonban megváltoztathatja azoknak az embereknek az életét, akik például stroke vagy amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) miatt vesztették el a beszédképességüket. Edward Chang, a kutatás vezetője az egyetem közleményében elmondta, hogy a céljuk az emberi kommunikáció "teljes, megtestesült" reprodukálása, Ann pedig arról álmodik, hogy az implantátumok segítségével egy napon tanácsadóként dolgozhat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.