Hirdetés

AI teszi hatékonyabbá a Windows jövőbeli frissítéseit



|

A 20 éves Patch Tuesday alkalmából a Windows-frissítések jövőjébe is bepillantást engedett a Microsoft.

Hirdetés

A Windows felhasználói élmény akár egy nagy, véget nem érő bétatesztként is felfogható, hiszen a Microsoft operációs rendszere sosem volt tökéletes, amikor pedig egy generáció már egész érettnek tűnik, mindig beköszön egy újabb verzió, amivel elölről kell kezdeni a foltozgatást.

E munka egyik legfontosabb eszköze az ún. Patch Tuesday program, amely a gyakorlatban azt takarja, hogy a redmondiak minden hónap második keddjén leszállítanak egy adag javítást a Windowshoz. A program most ünnepli a 20. születésnapját, melynek apropóján a jövőbe is betekintést nyertünk.

Hirdetés

Ahogy a Microsoft új blogposztja is megemlékezik róla, a Patch Tuesday elődjét, a Tustworthy Computing (TwC) kezdeményezést még maga az alapító Bill Gates hívta életre egy 2002 januári e-mailben, amely kiadta az ukázt a frissítési procedúra átgondolására és a Windows biztonságosabbá tételére. A következő évben ebből született meg a Patch Tuesday, ami rendszeressé tette a javításokat, s később egyfajta iparági standarddá vált.

Az azóta eltelt évtizedek során a Windows biztonsági repertoárja olyan megoldásokkal bővült, mint a fejlettebb tűzfalkezelés, a Windows Defender és a legégetőbb problémákat orvosoló, soron kívüli out-of-band (OOB) csomagok, a Windows 10 pedig a "Windows, mint szolgáltatás" modell bevezetésével fogta össze az addigi vívmányokat. Ami a továbbiakat illeti, az evolúció következő lépését itt is a mesterséges intelligenciában látja a vállalat.

"Az Azure Fleet és a Windows Server Azure Edition új hotpatching-technológiáinak köszönhetően fényes jövő előtt állnak a javítások, mivel továbbra is gyors, megbízható és biztonságos frissítésekre törekszünk a lehető legjobb élmény érdekében. Emellett új AI-technológiába és tehetségekbe, valamint a vezetésbe és a csapatok közötti partnerségekbe is beruházunk, hogy biztosítsuk, hogy a Windows a következő 20 évben is gondoskodjon az Ön védelméről és produktivitásáról."

- írják a redmondiak. Az AI alkalmazása ugyanakkor nem teljesen új fejlemény, mivel a Microsoft már évek óta használja a gépi tanulást a frissítési élmény javítására: a Windows 10 2018 áprilisi csomagja volt az első, amit a mesterséges intelligencia közreműködésével szállítottak le a fejlesztők. Hogy aztán a legújabb fejlesztések mennyit segítenek, azt majd az idő dönti el, de az biztos, hogy a zavaró Windows update-ek rémképe mélyen beleivódott a társadalomba, amit talán a Space Force című Netflix-sorozat alábbi jelenete illusztrál a legjobban:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.