Hirdetés

Akár 10 évig is bírja ez a gázérzékelő elemcsere nélkül



|

A New Cosmos DeNova Detectje jó kiegészítője lehet egy szén-monoxid jelzőnek.

Hirdetés

Modern háztartások ma már nincsenek biztonságunkat és egészségünket szavatoló eszközök nélkül. Sok helyen, főleg középületekben láthatunk elektromos riasztókat, melyek egy betörés tényét vagy éppen egy tűzesetet jeleznek nekünk. Az egyik legveszélyesebb dolog, amit egy érzékelő jelezhet az otthonunkban, az a gázszivárgás.

Ennek a leggyakoribb formája a nyílt égésterű kazánok, vízmelegítők esetében a gáz égése során keletkező szén-monoxid. Ennek az alattomos, színtelen-szagtalan gáznak sajnos gyakran már csak akkor vesszük észre a jelenlétét a levegőben, amikor késő. Szerencsére ma már a veszélyeztetett helyeken megakadályozható egy mérgezés, ha beszerzünk egy erre a célra kifejlesztett szén-monoxid riasztót.

Hirdetés

Ennél valamivel kevésbé elterjedt eszközök a földgáz jelenlétét jelző készülékek. Ha közvetlen lakókörzetünkben elöregedtek a gáz szállítására használt csövek, nem árt beszerezni egy olyan riasztót, mely a mérgező anyag jelenlétét érzékeli a légtérben.

A hordozható és rögzített gázérzékelőket, levegőminőség-ellenőrzőket és riasztókat gyártó New Cosmos cég most egy olyan, gázszivárgást érzékelő riasztót hozott forgalomba, ami akár tíz éven át is működik egyetlen elemmel.

A DeNova Detect nem csatlakozik hálózati áramhoz, így nincs is kitéve egy esetleges feszültségingadozásnak vagy áramkimaradásnak. Az eszköz könnyen rögzíthető bárhol a lakásban, az egyetlen kikötés, hogy fentebb, nagyjából fejmagasságban kell elhelyezkednie, mert ott gyűlik össze a szivárgó légnemű gyúlékony anyag. Ez ritkán okoz valóban kárt, de a felgyülemlő földgáz jelentősen megnöveli a lakástüzek és gázrobbanások valószínűségét, amit viszont ritkán úsznak meg az épületben lakók személyi sérülés nélkül.

Az érzékelő teljesítménycsökkentése MEMS-technológiára épülő gázérzékelővel valósul meg. Ezeket a nagyon kicsi mikro-elektromechanikus rendszerű eszközöket ott használják, ahol alacsony energiafogyasztásra és nagy megbízhatóságra van szükség, mint például az apró fülhallgatókban lévő mikrofonok és hangszórók. A vállalat tesztjei szerint a DeNova akár 11 perccel gyorsabban reagál a gázszivárgásokra, mint más riasztók. A készülék ellenáll a levegőben lévő háztartási vegyi anyagok és spray-k okozta téves riasztásoknak is. Remélhetőleg idővel nálunk is elérhető lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.