Hirdetés

Akár csernobilban is szolgálhatott volna ez a feltámasztott szovjet PC



|

Különleges projekt hozta vissza a hidegháborús informatika egy darabkáját.

Hirdetés

Manapság mintha egyre nagyobb népszerűségnek örvendene az idős PC-s hardverekkel való barkácsolás, ami kétségtelenül szép módja az informatika múltja előtti tisztelgésnek, legyen szó a YouTube Commodore 64-es elindításáról, vagy egy komplett Windows XP-korabeli konfiguráció összeállításáról.

A szlovák Chornobyl Family YouTube-csatorna tagjai viszont most talán mindenkinél messzebb mentek, és egy olyan hardvert keltettek életre, amely biztosan nem jön szembe minden nap a hobbista fórumokat róva.

Hirdetés

A videósok ugyanis egy ősrégi szovjet számítógépet állítottak össze azon masinák mintájára, amelyek anno a csernobili atomerőmű körüli létesítményekben is szolgálhattak. A rendkívül ritka PC alapjául a Minsk Mainframes nevű gyártó katonai célú processzorát, egy ES-1845-öt használtak, amely 5 MHz-es teljesítménnyel dolgozik.

A gépbe 512 kilobájtnyi RAM-ot, egy 16-bites grafikus kártyát és az egér vezérléséhez szükséges kontrollert is sikerült vadászni, az i-re pedig a DOS szovjet klónja, az alphaDOS operációs rendszer tette fel a pontot. Mindehhez egy korabeli szovjet CRT-monitor, az Electronica MS-6105-öt csatlakoztatták, amely sárga színben jeleníti meg a cirill betűs karaktereket.

Összefoglalva persze sokkal szimplábbnak tűnik a dolog, a sztori lényege ugyanis épp az, hogy rendkívül nehezen beszerezhető, ritka alkatrészeket kellett fellelni a sikerhez, így kisebb csodának számít, amit a Chornobyl Family véghez vitt. Le a kalappal előttük!  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.