Hirdetés

Akár növények irányítására is használható a fából készült tranzisztor



|

Megdöbbentő találmány született, de ettől még nem kerültünk közelebb a szilícium leváltásához.

Hirdetés

A klímaváltozás fenyegető árnyékában az építőipar egyre nagyobb figyelmet szentel az emberi civilizáció egyik legősibb nyersanyagának, a fának, amely a vonatkozó tanulmányok alapján jelentősen kevesebb környezeti terheléssel alkalmazható, mint a tégla és a beton, az erdőtelepítések révén pedig lényegében kiapadhatatlan források teremthetők belőle.

A fenntarthatóság sztárja akkora lendületet vett, hogy most egy váratlan területen, az elektronikában is utat tört magának: svéd tudósok jóvoltából megszületett a világ első, fából készült tranzisztora.

Hirdetés

A tranzisztorok az elektronikai eszközökben található félvezető elemek, amelyek kapcsolóként és erősítőként is alkalmazhatók, így többek között ezek adják a processzorok lelkét is. Normál esetben a tranzisztorok szilíciumból készülnek, a Linköping Egyetemen létrehozott Wood Electrochemical Transistort (WECT) viszont egy speciális, vezetőképes fából alkották meg.

A tudósok ehhez eltávolították a fából a sejtfalakat kitöltő lignin nevű anyagot, majd egy elektromos áram továbbítására alkalmas polimerrel helyettesítették. Elmondásuk szerint az így létrejött tranzisztor egy napon akár növények élettani szabályozására is alkalmas lehet, a szilíciumkereskedőknek viszont nem kell attól tartaniuk, hogy megrendelő nélkül maradnak a találmány miatt.

A fából készült tranzisztor ugyanis a nanométerekben mérhető hagyományos megoldásokhoz képest gigantikus, 3 centiméteres helyet igényel, a kapcsolási frekvenciája pedig mindössze egyetlen árva hertz, ami nem sok mindenre elég. A projekten dolgozó egyik professzor, Isak Engquist ugyanakkor az egyetem közleményében hangsúlyozta: nem egy kifejezett céllal alkották meg a világelső fejlesztést, hanem pusztán azért, mert megtehették.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.