Hirdetés

Akarsz eltűnt vagy lopott festményeket látni? És segíteni megtalálni őket?



|

Az Eltűnt Remekművek című online tárlaton nem csak megcsodálhatunk eltűnt vagy ellopott világhírű mesterműveket, de az utánuk való nyomozáshoz is hozzájárulhatunk.

Hirdetés

A művészet utáni általános emberi sóvárgás egy nagyon komoly feketepiacot hozott létre a műkincsek számára, emiatt több millió euró értékű alkotás tűnik el minden évben. Az Association for Research into Crimes Against Art (ARCA) és a Samsung együttműködésében most 12 olyan festmény tekinthető meg, melyek a világon jelenleg sehol nem láthatók, köztük több olyan is akad, mely valószínűleg örökre elveszett.

Az Eltűnt Remekművek című kiállításon olyan festők képeit nézhetjük meg, mint Vincent Van Gogh, Jean-Baptiste Oudry, Paul Cézanne, William Blake, Ifjabb David Teniers, Claude Monet, Jacob Jordaens, Barbora Kyslikova vagy a magyar Nemes-Lampérth József. Jelenleg mind a tizenkét mű holléte rejtély, van amelyiket elloptak, volt amelyik magángyűjteménybe került, ahonnan soha nem került elő és olyan is akadt, melynek megsemmisítéséről szólnak a hírek.

Hirdetés

A kiállítás érdekessége, hogy amellett, hogy a nézők virtuálisan, 4K minőségben tekinthetik meg a képeket, rengeteg érdekességet is megtudhatnak róluk, keletkezésükről és eltűnésük körülményeiről - ezek után pedig besegíthetnek a képek utáni nyomozásba.

"Mielőtt elkezdnénk kirakni egy puzzle-t, fontos, hogy az összes darab meglegyen - nem igaz?! Ugyanez vonatkozik a bűncselekményekre, valamint a rejtélyes eltűnésekre is. A médiamegjelenésektől a Reddit fórumokig, elképesztően sok helyen találunk nyomokat, ám ezeket nagyon sokáig tart feldolgozni. Ezért is remek lehetőség az Eltűnt Remekművek, hiszen a technológiai fejlődés és a közösségi média segítségével az emberek jóval egyszerűbben tudnak együtt dolgozni és segíteni a nyomozásban. Előfordult már, hogy egy online tipp segített egy rejtély megoldásában."

- nyilatkozta Dr. Noah Charney, az ARCA alapítója.

A tárlat három hónapig, 2020. november 12. és 2021. február 10. között tekinthető meg a hivatalos honlapon, valamint Samsung The Frame készülékeken. A művészetek szerelmesei és az amatőr detektívek egyaránt segíthetik az eltűnt műtárgyak utáni nyomozásokat azáltal, hogy megosztják a tippjeiket, elméleteiket vagy akár az általuk felfedett nyomokat a #MissingMasterpieces hashtaggel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.