Hirdetés

Akkumulátor-csere: mikor és miért van rá szüksége a telefonodnak?



|

Nem kérdés, hogy a lítium-ionos akkumulátorok idővel cserére szorulnak. Pontos dátum ugyan nem létezik, de a hibajelekből hamar kiderül, mikor érdemes szervizhez fordulni.

Hirdetés

Az elburjánzó okostelefon-árak mellett érthető, ha nem szívesen cseréled le évente a készüléked - miért is tennéd, ha egyébként jó szolgálatot tesz? Az akkumulátor elhasználódása viszont egy olyan "mumus", ami kivétel nélkül minden eszközt kísért. Lassítani ugyan lehet a folyamatot, de elkerülni semmiképp és kellemetlen helyzetbe is hozhat téged, ha nem cselekszel időben.

Hirdetés

Gyártótól függően minden készülék rendelkezik egy bizonyos töltési ciklus számmal, ameddig az akkunak teljesítmény csökkenés nélkül kell(ene) dolgoznia. Ez azt jelenti, hogy adott mennyiségben töltheted fel és merítheted le teljesen a készüléket anélkül, hogy bármilyen változást tapasztalnál. Itt fontos megjegyezni, hogy egy töltési kör több alkalomból is összeadódhat, vagyis nem a töltések számát szükséges figyelemmel követni.

iPhone-ok esetében például 500 ciklusról beszélhetünk, amit az Apple szavatol is az eszközeire - ez azt jelenti, hogy az eszköz ennyi töltési körig kell, hogy eredeti kapacitásának legalább 80%-át megőrizze. Jelenleg az iPhone 6s, illetve iPhone 7 akkumulátorok járhatnak ebben a szakaszban, így érdemes elgondolkodni azok cseréjén. Ha ezt időben szeretnénk kifejezni, akkor nagyjából 1,5-2 évről beszélhetünk - de ez természetesen több tényezőtől függ, így értelemszerűen attól is, milyen gyakran forog kézben az eszköz.

De az is sokat számít, hogyan töltöd a telefont. Ebben az esetben a többször kevesebb elv javasolt, valamint nagyjából 80-90% töltöttségi szintre emelni az aksit. Az ilyen apróságokkal akár tovább is bírhatja az akkumulátor, mint a telefon használati idejéből gondolnád. Ezért is érdemesebb inkább azokra a hibajelekre koncentrálni, amik az akku fáradását mutatják meg.

Az akkumulátor meghibásodásának leggyakoribb jelei

Az első időszakban a készülék a vártnál hamarabb merül le, jóval gyakrabban kell tölteni. Ezzel még nyilvánvalóan együtt lehet élni, ugyanakkor fontos tudni, hogy a problémák egyre komolyabbá válhatnak, így már ilyen esetben is megfontolandó szervizbe vinni a telefont.

A következő fázisban a készülék minden előjel nélkül kikapcsol, esetleg újraindul. Eleinte 15-20%-nál teszi ezt, idővel viszont egyre magasabb töltöttségi szinten is tapasztalható lesz ez a jelenség. De előfordulhat az is, hogy az eszköz töltőre helyezve nem vesz fel töltést - ebben az esetben viszont akár töltőcsatlakozó, vagy alaplapi hibáról is lehet szó, amit érdemes kivizsgálni.
Extrém esetben az akkumulátor fel is púposodhat, ami komoly anyagi vonzattal járó károkat képes okozni. A telefonokban minden alkatrésznek precízen megtervezett helye van, egy felpuffadt akku vastagsága azonban akár ötszörösére is nőhet az eredeti méretének, és értelemszerűen helyet követel magának.

Ebből adódóan pedig a kijelzőt vagy a hátlapot is kinyomhatja a helyéről, de alaplapi meghibásodást is képes okozni - ami már egy jóval bonyolultabb szervizfolyamatot igényel. Arról nem is beszélve, hogy ezeknek a sérüléseknek a javítása már jóval magasabb (30-100.000 forint közé tehető), mintha csak egy akkumulátor cseréről lenne szó.

Már megtörtént a baj? Vagy semmiképp nem szeretnél ilyen helyzetbe kerülni és jó előre megelőznéd azt? A Smart Clinic szervizeiben akár 30 perc alatt sor kerülhet az akkumulátor cseréjére - a kiváló minőségű alkatrészek és a vállalt garancia miatt ráadásul kockázat nélkül teheted ezt meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.