Hirdetés

Akkuzabló appokat törölt a Google



|

Akkumulátort merítő alkalmazásokat takarított el a Google Play Áruházból a Google.

Hirdetés

A Google az utóbbi hetekben sok veszélyes appot eltakarított a Google Play Áruházból, és továbbra is folytatja a tisztogatást. Ezúttal 22 olyan alkalmazást tüntetett el az alkalmazásboltjából, amely már több mint 2 millió letöltést gyűjtött be. 

Hirdetés

Az érintett programok olyan hátsó ajtót tartalmaztak, amelynek hála a fejlesztők reklámkattintásokat szimulálhattak. Ezzel pénzt szereztek maguknak, illetve a felhasználók akkumulátorát is gyors ütemben merítették (valamint a mobilnetes adatforgalmi keretet). 

Az Ars Technica jelentése szerint a Sophos rájött, hogy a kártékony appok azt is lehetővé tették a támadóknak, hogy a háttérben a felhasználók tudta nélkül fájlokat töltsenek le. Több app csak azután frissült kártevővel, hogy már elérhetővé vált a Play Áruházban. Vagyis a kezdetben biztonságosnak ítélt appok később bármikor kártékonnyá változhatnak, ami aggasztó trend. 

Az appok képesek voltak automatikusan elindulni és futni a háttérben, még kényszerített bezárás után is. Ilyenkor persze gyorsan merítették az akkut és az adatforgalmi keretet. A kattintások szimulálása mellett az is célja volt a támadóknak, hogy iPhone-felhasználóknak álcázzák az androidosokat. Az iOS-esek ugyanis általánosságban többet költenek az appokra és az azokon belüli vásárlásokra. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.