Hirdetés

Robotizált alagúthálózat gondoskodik a gyors házhozszállításról egy amerikai városban



|

A Peachtree Cornersben létrehozott alagútrendszert hamarosan több hasonló követi USA szerte.

Hirdetés

Az amerikai Pipedreams vállalkozás olyan kis cégek társulásával jött létre, mint a közösségi hálózati szolgáltatásokat kínáló Nextdoor, a Bain tanácsadó cég és a vízvezetékek szakértője, a Roto-Rooter. A cég egy új, nagy érdeklődésre számot tartó innováció tesztelését kezdte el, amely ha sikerrel vizsgázik, sok más városban bukkan hat fel.

A PipeDreams a közelmúltban látott neki első föld alatti alagútrendszere tesztelésének, amelyben házhozszállító robotok közlekednek és fuvarozzák a megrendelt termékeket a vásárlóknak, gyorsabban, mint eddig bármilyen korábbi módszerrel. A hálózat a felszínhez közel, néhány méteres mélységben vezetett csövekből áll, amelyekben sínek futnak végig. 

Ezen a csőhálózaton robotok végeznek házhozszállítást a kisváros bevásárlóközpontjából, ahol indulás előtt az üzlet alkalmazottai összekészítik a megrendelt árukat. A városközpont alatt futó csőhálózat hossza egyelőre 11 kilométer hosszú.

Hirdetés

A műveletet végző robotok 18 kilogramm teher szállítására alkalmasak, és a hálózat egyes szakaszain akár 70 km/h-s sebességet is képesek közlekedni. Szemben a felszíni házhozszállítással, a föld alatt haladó automatizált eszközök akadályok híján akár percek alatt célba juttatják a rendelést.

Egyelőre a bevásárlóközpontot még csak a Curiosity Lab nevű innovációs központtal kötötték össze, ahonnan a dolgozók ételrendeléseit szállítják le néhány perc alatt. A robotok teljesen autonóm módon közlekednek, és a bepakoláson kívül minden munkát rájuk lehet bízni. A cég kicsit nagyzoló kommunikációja szerint a szállítóalagútjuk tulajdonképpen a "csomagok hyperloopja".

A házhozszállító robotok használata egyébként nem új ötlet. Los Angelesben, az oregoni Portlandben és Finnországban is  használnak hasonlókat. A felszínen szolgálatot teljesítő "futárokkal" ugyanakkor rendszeresen akad probléma: Los Angelesben már többször támadtak meg robotokat helyi lakosok, Finnországban pedig robot-futár követett már el cserbenhagyásos rongálást. Ezekre a problémákra is megoldást jelenthet egy föld alatti, kötöttpályás hálózat kiépítése.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.