Hirdetés

Alig több mint másfél perc alatt ért a Földre a 30 millió kilométerről érkező macskás videó



|

Egy macskás videót küldött el a NASA űrszondája a mélyűrből.

Hirdetés

Két hónapja indították útjára a NASA Kennedy Űrközpontjából a Psyche nevű űrszondát, melynek feladata, hogy a több szempontból is érdekes, azonos nevű aszteroidát vizsgálja meg közelebbről. Ugyan még távol a kitűzött, 3 és fél milliárd kilométerre található cél, de már most nem volt hiábavaló az űreszköz felbocsátása. Egy olyan jelentős kísérletet sikerült a hathatós segítségével végrehajtani, ami csak a Naprendszer egy távolibb pontjáról volt kivitelezhető.

A NASA eszköze lézer segítségével közvetített egy UHD videót a Föld-Hold távolság nyolcvanszorosáról. A videón látható felvételeket itt a Földön készítették a Psyche októberi indulása előtt. A felvételen egy Taters nevű macska látható, ahogy egy lézerpointer által keltett piros pöttyöt látva engedelmeskedik ösztönszerű késztetéseinek. A felvételen láthatók még a Psyche pályájával, a Palomar teleszkóp kupolájával, valamint a lézerrel és annak adatbitsebességével kapcsolatos technikai információk, valamint Tater szívritmusa és a színével, fajtájával kapcsolatos adatok.

Hirdetés

A NASA Deep Space Optical Communications kísérlete december 11-én sugározta a 15 másodperces videót a mélyűrből a Földre. A NASA közlése szerint lézeres adó-vevőnek 101 másodpercre volt szüksége a művelet végrehajtásához 267 Mbps sebességgel. 

A műszer egy kódolt infravörös lézeres jelet sugárzott a Caltech Palomar Obszervatóriumában található Hale-teleszkóphoz. Itt előbb a videót letöltötték, majd késedelem nélkül, képkockánként továbbították a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratory-jába (JPL), hogy ott valós időben játsszák le. A teszt így igazolta, hogy a lézeres kommunikációs technológia akár 100-szor nagyobb sebességű adatátvitelre képes, mint a mélyűri missziókban jelenleg használt legjobb rádiófrekvenciás rendszerek.

Ryan Rogalin, a projekt vevőelektronikáért felelős vezetője rámutatott, hogy bár a videót több millió kilométer távolságból, a mélyűrből továbbították, a technológia mégis képes volt gyorsabban átküldeni a jelet, mint a legtöbb földi szélessávú kapcsolat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.