Hirdetés

Alkut kötött a Google a felhasználók titkos követése miatt indult gigaperben



|

Úgy néz ki, hogy a keresőóriásnak sikerül megúsznia a több milliárd dolláros büntetést.

Hirdetés

Nem titok, hogy a hirdetésekből élő Google élénken érdeklődik az összes létező adatunk után, sokak számára viszont még ennek tudatában is hidegzuhanyként hatott, amikor néhány éve nyilvánosságra került, hogy a Chrome böngésző még az inkognitó módban is követi a felhasználókat.

A keresőóriás ellen ezért 2020-ban egy csoportos per is indult Kaliforniában, amelyben a Boies Schiller Flexner jogi cég által képviselt sértettek legalább 5 milliárd dolláros összértékű kártérítés kifizetését követelték azoknak, akik 2016. június 1-ét követően használták a privát böngészést ígérő üzemmódot.

Hirdetés

A jelek szerint azonban a Google nagy eséllyel megússza a gigabüntetést, a Reuters hírügynökség beszámolója alapján ugyanis a feleknek sikerült megegyezésre jutniuk. Hogy pontosan milyen feltételekkel állnak el a további pereskedéstől, az egyelőre nem ismert, de várhatóan február 24-én kerül sor az egyezség formális, bírósági bemutatására, így akkor további részletekre is fény derülhet.

A Google egyébként eddig azzal érvelt, hogy a felhasználási feltételekben tájékoztatta az embereket a követésre alkalmas sütik használatáról a Chrome inkognitó módjában. Erre alapozva a keresőóriás augusztusban megpróbálta érvényteleníttetni a Boies Schiller Flexner keresetét, ám a bíróság elutasította az indítványt.

Az ügyben illetékes Yvonne Gonzalez Rogers bírónő akkori indoklása szerint nyitott kérdés, hogy a Google jogilag kötelező érvényű ígéretet tett-e arra, hogy nem gyűjti a felhasználók adatait, amikor privát módban böngésznek. A bíró egyben a Google adatvédelmi szabályzatát és a vállalat más nyilatkozatait is idézte, amelyek mind arra utaltak, hogy cég korlátozza az esetlegesen gyűjtött információkat.

Az eredeti menetrend szerint február 5-én került volna sor a tárgyalásra, ám a megegyezés miatt a bírónő felfüggesztette az eljárást. E sorok írásáig egyik fél sem kommentálta a fejleményt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.