Hirdetés

Áll a bál a TikTokon: eltűntek Taylor Swift, Drake és más előadók zenéi



|

A TikTok és a Universal Music Group több pontban sem tudtak megegyezni.

Hirdetés

Kellemetlen hírünk van a zenerajongó TikTok-felhasználók számára: a Universal Music Group (a továbbiakban UMG) megkezdte az általa képviselt előadók - például Taylor Swift, Drake, Ariana Grande, Olivia Rodrigo és a U2 - zenei katalógusainak eltávolítását a platformról, miután a héten megszakadtak a licensszerződések megújításáról szóló tárgyalások. Az előző megegyezés január 31-ig volt érvényben. 

Kedden az UMG azzal vádolta meg a TikTokot, hogy az egy rossz megállapodás elfogadásába próbálta meg belekényszeríteni őket, amely ráadásul nem enyhítette a lemezkiadók aggodalmait többek között a művészek és dalszerzők megfelelő kompenzációjával, a mesterséges intelligencia által generált zenével szembeni védelemmel, és a platform online biztonságával kapcsolatban sem.

Hirdetés

A TikTok válaszában kiábrándítónak nevezte, hogy az UMG úgy döntött, hogy eláll egy olyan platform erőteljes támogatásától, amelynek jóval több mint egymilliárd felhasználója van. Nem mellékesen azzal vádolták meg a kiadót, hogy "saját kapzsiságát a művészek és dalszerzők érdekei fölé helyezi". 

A következményeket már tapasztalhatják is a felhasználók, hiszen az UMG tulajdonában lévő zenéket használó TikTok-videók elnémulnak, és a feltöltőknek más kiadók dalai közül kell választaniuk alternatívát. A lehetőségek közül is eltűntek az érintett dalok, az előadók hivatalos profiljáról is lekerültek a számok. Taylor Swiftnél például a következő a helyzet: 

Taylor Swift profilja előtte és utána (Fotó: The Verge)
Taylor Swift profilja előtte és utána (Fotó: The Verge)

A Universal Music Group és a TikTok képviselői csütörtökön már nem voltak hajlandóak újabb nyilatkozatot tenni a tárgyalásaikról vagy a zenék tiltásának feloldásáról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.