Hirdetés

Alvó üzemmódba kapcsolt a japán holdszonda - lehet, hogy végleg



|

A szerkezet feltehetőleg nem vészeli át a 14 napos holdbéli éjszakát.

Hirdetés

Kis lépés volt egy embernek, de nagy a japánoknak, hogy nemzeti űrügynökségük, a JAXA útnak indította holdszondáját még tavaly szeptemberben. A 350 000 kilométerre található égitest felszínén a SLIM névre keresztelt űreszköz sikeres landolást hajtott végre január 20-án.

Ezzel a küldetéssel a távolkeleti ország beírta a nevét a történelemkönyvekbe, hiszen ők az ötödik nemzet, amely valamilyen eszközzel megvetette lábát a Holdon. Ugyebár orosz szonda utoljára még az amerikaiak első, 1960-70-es években lezajlott Holdprogramja előtt járt az égitesten, de azóta leszálltak a felületén az amerikaiak, kínaiak és az indiaiak is.

A SLIM már két hete a Hold felszínén tartózkodik, a küldetés keretében több eszközt is szálított magával: a különböző műszereken és egy könnyűszerkezetű másodlagos roveren kívül vitt a fedélzetén egy röntgenes, XRIMS nevű csillagászati műholdat is.

Hirdetés

Sajnos azonban hiba csúszott a számításokba, a landolás után hamarosan komoly hibát észlelt a földi irányítás a SLIM működésében. Először csak annyit tudtak, hogy a szerkezet nem képes elegendő áramot termelni, ám mint később néhány fotóból kiderült, a leszállóegység az orrán landolt,, ezért inverterei nem kaptak elegendő fényt a feltöltődéshez.

Később azonban, mikor a Nap sugarai megfelelő irányból érkeztek a panelre, a szonda elkezdett áramot termelni. A SLIM ezt követően elsősorban fényképeket készített az égitest felületéről, de néhány nappal később - január 31-én - jött is a hír, hogy a japán eszköz alvó üzemmódba kapcsolt a "holdi éjszaka" beállta miatt. 

A SLIM utolsó felvételeinek egyike a Hold felületéről.
A SLIM utolsó felvételeinek egyike a Hold felületéről.

A Holdon ez az időszak körülbelül 14 napig tart, és ez idő alatt a hőmérséklet akár mínusz 200 Celsius-fok környékére is csökkenhet, ami az űreszközök működőképességének fennmaradását erősen kétségessé teszi. Bár a NASA folytat már teszteket egy holdi energiahálózat kiépítésére, mely egy ilyen eszköznek a fűtéshez szükséges energiát biztosítaná, még éveket kell várnunk ennek a bevethetőségére.

A történtek ellenére a japánok nem élik meg kudarcként a küldetést, elvégre bizonyították, hogy képesek egy eszközt biztonsággal eljuttatni a legközelebbi égitest felszínére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.